Christie’s bewaart geroofd schilderij

Opnieuw staat een mogelijk geroofd schilderij ter discussie. Een winterlandschap van de 17de-eeuwse meester Aert van der Neer is in beslag genomen door veilinghuis Christie’s. Het veilinghuis vermoedt dat het schilderij behoort tot de Goudstikker-collectie.

De huidige eigenaresse stapt naar de rechter om het schilderij terug te krijgen, meldt Het Parool vandaag. De vrouw erfde het schilderij van haar vader die het in 1951 heeft gekocht.

De beoogde veiling werd door Christie’s afgeblazen toen het veilinghuis ontdekte dat het schilderij wel eens zou kunnen behoren tot de kunstverzameling van de Joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Deze collectie werd in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s geroofd.

Volgens de veilingvoorwaarden kan Christie’s in dit soort gevallen een kunstwerk in beslag nemen tot precies is vastgesteld wie de rechtmatige eigenaar is.

Aert van der Neer is zacht gezegd niet de allerbekendste meester. Zijn schilderijen staan in minder aanzien dan het werk van tijdgenoten als bijvoorbeeld Albert Cuyp. De circa 150 werken die van hem bewaard zijn gebleven, hangen onder andere in de Hermitage in Sint-Petersburg. Het schilderij bij dit bericht (Winterlandschap met huizen) is in het bezit van het Mauritshuis.

Lees ook:Opgelichte zakenman krijgt Rubens terug
Lees ook:Christie’s veilt voorstudie atelier Rubens
Lees ook:Christie’s taxeert in Spoorwegmuseum
Lees ook:Veiling Armand Bouten, Escher en Jopie Huisman
Lees ook:Christie’s veilt Kees van Dongen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>