Kunstzinnige cadeautips voor onder de boom

Een Delftsblauwe kerstbal met grachtenpandjes, oud-Hollands Kerstsentiment CREDITS: Museumshop Den Haag

Kerst staat voor de deur en dat betekent dat er weer cadeautjes vergeven kunnen worden. Natuurlijk kun je altijd en iedere dag een cadeautje geven, sterker nog, iedere dag is een cadeautje, maar een pakje onder de Kerstboom of in een Kerstsok is toch ook wel heel erg leuk. Vooral als het een persoonlijk cadeau is, een cadeau met een verhaal, zoals een kunstzinnig cadeau. Kunst.blog.nl geeft je graag wat tips!

Ballen van Piet Design CREDITS: Museumshop Den Haag

1. Kerstballen

Wellicht heb je de kerstboom al staan, maar wat extra ballen hier en daar zijn nooit weg. Hang ze voor je raam, leg ze in een schaal of zet ze onder een stolp of natuurlijk, hang ze in de boom. Deze kerstballen in Delftsblauw zijn er in twee varianten bij Museumshop Den Haag. Je kunt kiezen voor een set van vijf van Piet Design, bestaande uit twee kleine en drie grote kerstballen, maar je kunt ook gaan voor de ‘echte’ kerstbal met een Delftsblauw tafereeltje. Voor de prijs maakt het niet uit: voor 9,95 euro is of de set of de enkele kerstbal voor jou.

 

De Gedroomde Werkelijkheid van Ton Schulten CREDITS: Waanders en de Kunst

2. Kunstboeken

Leesvoer is nooit weg. Het hele jaar door valt er wel wat te lezen en kunstboeken zijn er dan ook volop. Je hebt speciale uitgeverijen gericht op kunst, zoals Waanders en de Kunst, maar je hebt ook boeken die verschijnen behorende bij een expositie. Deze worden dan vaak verkocht bij museumshops. Ik beveel je graag twee boeken aan. Allereerst is dat het boek Ton Schulten, Gedroomde Werkelijkheid. Ton Schulten exposeert tot en met 9 januari 2016 zijn originele schilderijen in Waanders In de Broeren op de 3e verdieping in Zwolle. Deze Twentse kunstenaar is een bijzondere, hij maakt al jaren diverse werken waarbij kleur, licht en harmonie de hoofdrol vervullen. Dit boek is verkrijgbaar voor 24,95.

Een verzameling portretten in Van Bol tot Veth CREDITS: Museum van Loon

Een ander boek wat zeker een cadeau is voor onder de boom, is het boek ‘Van Bol tot Veth’. Nog tot en met 10 januari 2016 toont Museum Van Loon in het koetshuis de hoogtepunten uit de Collectie Van de Poll, één van de fraaiste portrettencollecties in Nederland. Werken van beroemde kunstenaars als Ferdinand Bol, Caspar Netscher, Jan Maurits Quinkhard, Jan Adam Kruseman en Jan Veth, die zelden voor een algemeen publiek te zien zijn, kun je hier bewonderen. En thuis kun je in stilte nog nagenieten met dit prachtige boek, dat je voor 29,50 euro kunt kopen via de webshop of uiteraard bij het museum zelf.

Meeussen’s smoke look | Petrovsky & Ramone | Speciale editie CREDITS: Nederlands Fotomuseum

3. Kunst aan de muur

Wie houdt van kunst, zal meestal in huis ook wel wat kunst herbergen. Dat kan een sculptuur zijn, maar ook een werk aan de muur. Werken voor aan de muur zijn er in alle vormen en maten, van schilderij tot tekening, van grafiek tot fotoprint. Die fotoprint is dit keer cadeautip 3. Eerder dit jaar mocht ik een gratis fotoprint weggeven aan een lezeres uit de collectie van het Nederlandse Fotomuseum. En die collectie is zo mooi dat er voor Kerst vast wel iets van je gading tussen zit. Je kunt kiezen voor de ‘gewone’ prints uit de collectie, waarbij je uit 89 prints een selectie kunt maken. Voor 95 euro heb je dan al een mooie print op kwalitatief hoogstaand fotopapier. Maar je kunt ook kiezen voor een afdruk uit de Photo to Fashion Special Editions voor een fractie meer geld, namelijk 150 euro voor afdrukken in een oplage van 150 stuks. Staat je budget het toe, ga dan voor een bariet-afdruk. Voor 290 euro heb je dan een prachtige afdruk van een foto uit de collectie van het Nederlandse Fotomuseum.

Een grote kaart op A5-formaat van een roze vogel CREDITS: Allora Signora

4. Kleinkunst

Kleinkunst gaat meestal over toneel, theater, cabaret, kortom de kunst waarbij je een rol vertolkt. In dit geval is kleinkunst iets anders, namelijk kleine kunstcadeautjes. Misschien kun je de webshop Allora Signora nog herinneren. Vorig jaar stonden Suzanne Poort en Annelies van Limbeek ‘In the Picture‘ op Kunst.blog.nl met hun initatief. En ze zijn nog steeds alive and kicking. En het leuke is dat je tot en met 31 december 20% korting krijgt op alle aankopen in de webshop. Dat worden dus veel kleine cadeautjes onder de boom!

5. Genieten van Bosch

2016 is het jaar van Jheronimus Bosch. In diverse musea zullen dan werken van deze oude meester getoond worden. Een van de tentoonstellingen is te zien in Het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch, de stad van Bosch, vanaf 13 februari 2016. Elke kunstliefhebber zou deze tentoonstelling straks gezien moeten hebben en dus kun je maar beter nu al kaarten bestellen. Dat kan online, zodat je niet in de rij hoeft te staan en via een vast time slot gegarandeerd naar binnen kunt in het museum. Een cadeautje voor de toekomst is soms nog leuker dan iets fysieks, want de beleving van deze tentoonstelling is onbetaalbaar!

Fijne feestdagen!

Lees ook:Doldwaze Van Gogh Dagen in het Vincent van GoghHuis
Lees ook:Koken à la Dali voor kunstzinnige moeders
Lees ook:Kerstcadeautip! Het verloren schetsboek van Vincent van Gogh
Lees ook:Gratis winkelen bij graffiti-artiest Banksy
Lees ook:Signed by the artist: Ai Weiwei by Taschen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>