Het jaar van Vincent

De zonnebloemen van Van Gogh BEELDCITAAT http://www.vangoghbrabant.com/nl/actueel/125ste-sterfjaar-vincent-van-gogh-in-2015-uitgebreid-herdacht-met-internationaal-programma

Een grote Nederlandse meesterschilder viert in 2015 een jubileum: in 2015 is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh stierf. Bij deze sterfdag wordt uitgebreid stilgestaan in heel Nederland en eigenlijk de hele wereld maar in het bijzonder in de provincie Noord-Brabant. Vincent van Gogh had namelijk zijn roots in het Brabantse land. Er worden dan ook diverse activiteiten ontplooid in Brabant, maar ook ver daarbuiten.

Van 24 januari t/m 17 mei 2015 organiseert de Stichting Mons 2015 als Culturele Hoofdstad van Europa de expositie Van Gogh in de Borinage, de geboorte van een kunstenaar in het BAM (Museum voor Schone Kunsten). Tijdens zijn verblijf van bijna twee jaar (1878-1880) in de Borinage  beëindigde Vincent van Gogh (1853-1890) zijn carrière als predikant en koos hij voor het kunstenaarsbestaan. Hij ontwikkelde in België al snel een voorliefde voor motieven uit het alledaagse leven van boeren en arbeiders. In de tentoonstelling zijn circa 70 schilderijen en tekeningen uit diverse internationale collecties te zien, waarvan omvangrijke bruiklenen van het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum.

In het Kröller-Müller Museum vindt van 25 april t/m 27 september 2015 Van Gogh & Co plaats. De tentoonstelling gaat in op traditionele genres aan het eind van de 19de eeuw: stillevens, landschappen en vergezichten, natuur, stadsgezichten en portretten. Werk van Van Gogh – in totaal meer dan 50 stuks, zowel schilderijen als tekeningen – uit verschillende periodes wordt gecombineerd met dat van tijdgenoten uit de collectie van het museum. De bezoeker krijgt zo de mogelijkheid om parallellen te trekken en te onderzoeken hoe Van Gogh met de diverse genres omging.
Het Noordbrabants Museum grijpt het jaar van Vincent aan om Vincent Van Gogh te eren rond het thema ‘125 jaar inspiratie’. Er staan

meerdere tentoonstellingen in het teken van de grootste kunstenaar die Brabant heeft voortgebracht. Vanaf 24 januari presenteert Het Noordbrabants Museum onder de titel Design uit het land van de aardappeleters vormgeving van Brabantse bodem. En vanaf 21 februari is er binnen de expositie Hockney, Picasso, Kapoor en meer hoogtepunten uit de Kunstsammlung Würth ruim aandacht voor David Hockney, in wiens werk de verwantschap met Van Gogh duidelijk zichtbaar is. Daarnaast geeft de reeks Brabantse Nieuwe volgend jaar een podium aan jonge talentvolle Brabantse kunstenaars die geïnspireerd zijn door de beeldtaal en het gedachtegoed van Van Gogh.

Het Van Gogh Museum pakt uit met de ambitieuze tentoonstelling Munch : Van Gogh (25 september 2015 t/m 17 januari 2016). Zowel Vincent van Gogh (1853-1890) als Edvard Munch (1863-1946) staan bekend om hun emotioneel geladen schilderijen en tekeningen, hun persoonlijke en innovatieve stijl en een leven vol ontberingen. Beiden streefden naar een modernisering van de kunst door het afbeelden van existentiële en universele thema’s in een expressieve beeldtaal. Ondanks de vele opvallende parallellen in hun oeuvres en artistieke ambities, en het feit dat ze vaak worden beschouwd als elkaars tegenhangers, zijn deze titanen niet eerder samengebracht in een tentoonstelling. Ter gelegenheid van het herdenkingsjaar brengt het Van Gogh Museum hier in samenwerking met het Munch Museum verandering in.
Ook op de locaties in Brabant waar Van Gogh heeft gewerkt en gewoond worden in 2015 het gehele jaar door activiteiten georganiseerd die zijn geïnspireerd op Van Goghs leven en werk. In de loop van 2014 worden de overige programmadelen bekendgemaakt. Voor meer informatie kunt u het beste deze website  in de gaten houden en natuurlijk Kunst.blog.nl!

Lees ook:Salon Van Gogh in het Vincent van GoghHuis
Lees ook:Van Gogh Museum is klaar voor Munch:Van Gogh
Lees ook:De Schreeuw komt naar Nederland!
Lees ook:Provincie Noord-Brabant stelt miljoenen beschikbaar voor Van Gogh-musical
Lees ook:Vincent van GoghHuis start crowdfundingsactie voor toekomst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>