Rijksmuseum schaft dodenmasker van meestervervalser aan

Dodenmasker, Han van Meegeren CREDITS: Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een dodenmasker van meestervervalser Han van Meegeren aangeschaft. Van Meegeren (1889-1947) werd na de Tweede Wereldoorlog wereldberoemd als dè meestervervalser van werken van Johannes Vermeer (1632-1675).

Hij werd wereldberoemd na de verkoop van een valse Emmaüsgangers van ‘Vermeer’ aan het Museum Boijmans van Beuningen in 1938 voor 1.275.000 gulden. Hij vervalste echter niet alleen werken van Vermeer, maar ook werken van Gouden Eeuw-schilders als Frans Hals, Gerard ter Borch en Pieter de Hooch. Kort na zijn proces in 1947, waarbij hij werd veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf, overleed Van Meegeren aan een hartstilstand in de Amsterdamse Valeriuskliniek. Er zijn slechts enkele exemplaren van het gipsen bronskleurige dodenmasker, dat is gevat in een schilderspalet, bekend, waardoor de aanschaf bijna uniek te noemen is.

Hoewel Van Meegeren strafrechtelijk werd veroordeeld, viel hem ook de nodige bewondering ten deel. In 1946 verscheen reeds een geromantiseerde biografie. Zo werd Van Meegeren ooit verdacht van collaboratie met de Duitsers, maar het feit dat hij aan de topnazi Hermann Goering een valse Vermeer had verkocht, kon ook worden uitgelegd als een heldendaad. Zijn vervalsingen werden door sommigen dan ook gezien als een daad van rebellie tegen de gevestigde kunstwereld. Het dodenmasker dat in een palet is gevat, is bijzonder illustratief voor de heldenverering die de ‘miskende’ Van Meegeren in de jaren 50 ten deel viel. De schrijver Godfried Bomans vatte het fenomeen ooit pakkend samen: “We hebben een Vermeer verloren, maar een Van Meegeren gewonnen.”

Het Rijksmuseum heeft niet alleen het dodenmasker in bezit. Zo zijn er ook nog enkele zogenaamd ‘zeventiende-eeuwse’ schilderijen van de hand van Van Meegeren, maar daarnaast heeft het Rijksmuseum ook de bewijsstukken die gebruikt zijn in het strafproces in de collectie.

Lees ook:Dodenmasker Napoleon arriveert in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Rijksmuseum leent werken aan Qatar
Lees ook:De vrouwen van Vermeer
Lees ook:Melkmeisje Vermeer te gast in New York
Lees ook:Duizend schilderijen voor je kunt sterven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>