Bezoek een museum tijdens Nationale Museumweek

Deze week is de Nationale Museumweek. Diverse musea in heel Nederland spelen in op deze bijzondere week en tonen hun pronkstukken. Op de website van de Nationale Museumweek staan diverse pronkstukken afgebeeld. Kunst.blog.nl zette voor elke provincie haar eigen pronkstuk in de schijnwerpers. De Nationale Museumweek loopt tot en met zondag 9 april. 

Provincie Noord-Brabant: Kunst maken is één, een verhaal vertellen is twee. In het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard wordt dit gecombineerd in het kleurrijke minitheater Cyclorama. De Cyclorama bestaat uit 22 gelithografeerde tableaus die door middel van een slinger via een papieren rol getoond worden. De tableaus vormen een verhaal over een avontuurlijke reis naar Afrika. Voor de tableaus werd gebruik gemaakt van chromolithografie. Een klein filmpje maar dan anders, dat is wat Cyclorama te bieden heeft. Overigens wordt de achtergrond van Cyclorama verder toegelicht in een audiovisuele presentatie: feitelijk een film bij een film dus.

Provincie Zeeland: Het Zeeuwse Meisje, het Zeeuwse knopje, de Zeeuwse klederdracht: veel dingen zijn typisch voor Zeeland. En de lieflijke buste van Adriana Beenhakker hoort daar uitstekend bij. Deze buste maakt deel uit van de tentoonstelling Handwerk in het Zeeuws Museum in Middelburg en is een pronkstuk dat tot recht komt in de oude abdij waarin het museum gevestigd is. De Franse beeldhouwer Raymond Sudre is de maker van de buste. Hij maakte het in 1906 toen hij een zomer in Zeeland verbleef. Voor de liefhebbers van echte Zeeuwse aantrekkelijkheid is deze buste het bewonderen waard.

Provincie Zuid-Holland: Iets verderop lees je al over de griffioen, maar de dodo is net zo’n dier dat tot de verbeelding spreekt. In het Nationaal Archief in Den Haag zijn de allereerste tekeningen van de dodo te zien. De dodo werd ‘ontdekt’ en op papier vastgelegd toen de bemanning van het VOC-schip De Gelderland op Mauritius in aanraking kwam met de opmerkelijke vogel. Vrijwel iedereen weet dat met de ontdekking van de dodo feitelijk ook het einde van de diersoort werd ingeluid, maar mede daarom zijn deze eerste afbeeldingen zo waardevol en het bekijken meer dan waard.

Provincie Utrecht: Kunst is verder kijken dan je neus lang is, verder kijken naar opties om nieuwe ontwerpen te maken, nieuwe producten te ontwikkelen. Bij het Universiteitsmuseum Utrecht zijn dergelijke opties te vinden, zoals de schimmeljurk van kunstenares Aniëlla Hoitink. Samen met professor Han Wösten ontwierp Hoitink een jurk die geheel bestaat uit schimmels. Het is maar de vraag of velen deze jurk aan zullen trekken, maar wie niet beter weet en slechts de jurk in ogenschouw neemt, ziet slechts een beeldschone jurk die het dragen meer dan waard is. Deze jurk zet dan ook aan tot discussie en denken: zou je deze jurk immers zelf willen dragen, zelfs al is deze gemaakt van schimmels?

Provincie Noord-Holland: De liefhebbers van El Greco moeten in ieder geval deze Nationale Museumweek naar Amsterdam afreizen, want in de Nieuwe Kerk is tot en met 9 april een meesterwerk van deze meesterkunstenaar te zien. Het betreft het werk ‘Pentecostés’ (Pinksteren) uit Museo del Prado, Madrid. Voor de serie ‘Het Meesterwerk’ zie je in De Nieuwe Kerk een multidimensionale belevenis van kunst, reconstructie, muziek, opera en film. Het bijzondere aan dit werk is dat het vrijwel nooit tot nooit wordt uitgeleend. Daarom is dit de ultieme (laatste) kans voor het bezichtigen van het werk in eigen land.

Provincie Friesland: Wie houdt van mythische dieren, kan deze week heel goed een bezoek brengen aan het Natuurmuseum Fryslân. Hier is namelijk een griffioen te zien. Een griffioen is half adelaar en half leeuw en eigenlijk heeft nog nooit iemand een griffioen gezien. In de mythologie, die ver terug gaat tot Aristoteles, werd de griffioen gezien als symbool voor twee rijken: de aarde en de lucht. In het museum is de griffioen te vinden bij de tentoonstelling Darwins Zolder, waarbij in wordt gegaan op de evolutietheorie.

Provincie Groningen: Liefhebbers van schone Italiaanse schilderkunst kunnen in de Groningse Fraeylemaborg in Slochteren hun hart ophalen. Hier wordt een topstuk van de Italiaanse kunstschilder Antonio Mancini getoond. Het werk laat een bloemenverkoopster zien, maar deze jongedame wordt op dusdanige wijze door Mancini aan het doek toevertrouwt, dat zij bijna van het werk af lijkt te stappen. Het werk van Mancini werd in Nederland bekend door de beroemde kunstschilder H.W. Mesdag. Mesdag zag het werk van Mancini en bood financiële ondersteuning. Mancini beloonde dit door werken naar Mesdag te sturen. Het betreffende werk van de bloemenverkoopster kwam dan ook via de familie Mesdag in Groningen terecht, waar het nu in Fraeylemaborg te zien is.

Provincie Drenthe: Het meisje van Yde was niet alleen een meisje dat gevonden werd in het veen bij Yde, maar bovenal een meisje dat geschiedenis vertelt, al is het zoveel jaren na haar dood. Zo’n 2000 jaar lag haar lichaam in het veen verscholen, totdat het in 1897 werd gevonden. Pas in 1994 kreeg het meisje van Yde een gezicht door een gezichtsreconstructie. In het Drents Museum in Assen heeft het meisje van Yde een nieuwe rustplaats gekregen. Hoewel veel te achterhalen valt over dit bijzonder meisje, is het waarom achter de doodsoorzaak, verwurging en mogelijk een steekwond, nog altijd in nevelen gehuld. Mogelijk werd het meisje vermoord als straf, maar ook een offer kan niet worden uitgesloten. Dit deel van de geschiedenis zal wellicht altijd verscholen blijven, maar het meisje van Yde vertelt in ieder geval een bijzonder verhaal, zelfs na haar dood.  Dit verhaal komt aan bod tijdens diverse lezingen in het museum tijdens de Nationale Museumweek.

Provincie Overijssel: Het Openluchtmuseum Ootmarsum is een museum dat ook aandacht heeft voor de oude ambachten en wel om precies te zijn het weven. In het museum staat een immens weefgetouw, waarop regelmatig demonstraties te zien zijn tijdens de Nationale Museumweek, maar ook daarna. Velen beseffen wellicht niet dat bepaalde spreekwoorden afkomstig zijn uit het ambacht van de weverij. Denk alleen maar aan het spreekwoord ‘het is schering en inslag’.  Deze termen worden ook bij het weven gebruikt. Termen die je vanzelf zult leren kennen na een bezoek aan dit museum, waarbij overigens ook aandacht is voor andere aspecten van het platteland uit vervlogen tijden.

Provincie Flevoland: De Provincie Flevoland is de jongste provincie van Nederland. Een kunstmatig stuk land ontgonnen in de Zuiderzee. Waar ooit water stroomde, ligt nu land. In dit land is uiteindelijk veel boven water gekomen, letterlijk. Zo zijn de Groninger flabben een deel van een muntschat die in 2012 aangetroffen werd tijdens de opgraving van een scheepswrak in Oostelijk Flevoland.  De munten komen uit 1562 en 1568, en maken deel uit van een zilverschat met 46 munten uit verschillende jaren. De munten zijn te zien in Gezonken Schatten, de tentoonstelling in Nieuw Land met topvondsten uit het 40.000 objecten tellend Maritiem Depot, te zien tot en met 7 januari 2018.  Dit depot is sinds eind 2016 te vinden bij Batavialand, locatie Nieuw Land Erfgoedcentrum. 

Provincie Gelderland: Iedereen kent Anton Pieck van de prachtige prenten, van de sprookjes in de Efteling en van het Anton Pieck Museum. Wat velen niet weten is dat Anton Pieck niet alleen begenadigd tekenaar en graficus was, maar ook een prachtig kunstschilder. In het Anton Pieck Museum hangt één van de 22 werken in olieverf die de kunstenaar bij leven maakte. Dit kunstwerk werd gemaakt in 1928, in een periode waarin Pieck regelmatig in buurland België bivakkeerde. De Vlaamse kunst trok hem aan en hij bezocht er ook graag zijn vriend, Felix Timmermans, een Vlaams schrijver. Het schilderij toont de specifieke Pieck-stijl, maar dan in een verrassend jasje.

Provincie Limburg: Wie een museum volledig in de ban wil zien van één kunstwerk, mag The Painted Bird in Marres Maastricht niet missen. Dit betreft een spectaculaire 750 m2 grote wandschildering over Europa. In totaal 19 kunstenaars uit binnen- en buitenland hebben het museum onder handen genomen en alle zalen, gangen, trappenhuis, vloeren en plafonds onder handen genomen. Deze grote wandschildering toont niet alleen maar mooie omgevingen maar ook meer beangstigende taferelen. Daarmee past het bij het boek waaraan deze schildering de titel aan ontleent: The Painted Bird van Jerzy Kosinski. In dit boek zwerft een ontheemd kind tijdens de Tweede Wereldoorlog door Oost-Europa. Dit wordt met de wandschildering optimaal tot uiting gebracht.

Lees ook:Nationale Museumweek start vandaag
Lees ook:Klaar voor de Nationale Museumweek
Lees ook:Gouden objecten sieren Nationale Museumweek
Lees ook:Nationale Museumweek in de Mix Match
Lees ook:Hoofdrol voor Mondriaanjurk van Michael Barnaart van Bergen in unieke voorstelling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>