Textielmuseum Tilburg wint BankGiro Loterij Museumprijs 2017

Het TextielMuseum Tilburg heeft dit jaar de BankGiro Loterij Museumprijs gewonnen. Het museum versloeg het Stedelijk Museum uit ‘s-Hertogenbosch en het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam in de finale. 

TextielMuseum Tilburg heeft niet alleen de titel  ‘Museum van het Jaar 2017’ verkregen maar heeft ook 100.000 euro gewonnen. Door het winnen van dit geldbedrag kan het museum haar wens vervullen, namelijk de aanschaf van een weefmachine waarop bezoekers een theedoek naar eigen ontwerp kunnen weven.

De prijs werd overhandigd door Adriana Esmeijer (directeur Prins Bernhard Cultuurfonds), Jeroen Branderhorst (BankGiro Loterij) en Siebe Weide (directeur Museumvereniging) aan het TextielMuseum Tilburg met een cheque en een plaquette voor in het museum. Errol van de Werdt, directeur TextielMuseum Tilburg, kan zijn geluk niet op: “We zijn ontzettend trots dat we onszelf vanaf nu ‘Museum van het Jaar 2017’ mogen noemen en we onze museumdroom kunnen realiseren. De mooiste ervaring van de afgelopen weken is dat ik heb kunnen zien dat iedereen in het museum zich vol overgave heeft ingezet om deze prijs te winnen. We gebruiken het gewonnen bedrag om de bezoeker een totaalbeleving te bieden en onze twee werelden van werkplaats en museum nog beter met elkaar te verbinden: we willen een nieuwe publieksvriendelijke weefmachine aanschaffen, zodat de bezoeker een theedoek naar eigen ontwerp kan maken. Je komt ons museum binnen als bezoeker en gaat er uit als maker!”

Nog nooit eerder kreeg een museum zoveel stemmen. In deze tiende editie van de BankGiro Loterij Museumprijs werd een recordaantal van 80.930 stemmen uitgebracht. TextielMuseum Tilburg kreeg 32.115 stemmen (39,7%), nog nooit eerder haalde een museum zoveel stemmen. De twee andere genomineerden, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch kregen respectievelijk 28.008 (34,6%) en 20.807 (25,7%) van de stemmen. TextielMuseum Tilburg stond de gehele stemperiode aan kop. In de laatste week maakte het museum nog een eindspurt. Met het bezoek van de koninklijke familie aan Tilburg had het museum nog een extra troef in handen: een dag na Koningsdag hingen de mantel en japon van Koningin Máxima al in het museum.

De BankGiro Loterij Museumprijs, uitgereikt sinds 1990, is een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. De uitreiking vond dit jaar voor de tiende keer plaats. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Dit jaar was de categorie Design & Mode. De drie genomineerden zijn door een vakjury geselecteerd. Eerdere winnaars zijn: Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015), Klok & Peel Museum Asten (2014) en Joods Historisch Museum in Amsterdam (2013). Prins Bernhard Cultuurfonds, BankGiro Loterij en Museumvereniging De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs is bedoeld om musea te belonen die zich weten te onderscheiden en om een breed publiek bij deze musea te betrekken.

BRON: Persbericht Museumprijs

Lees ook:Klok & Peel Museum wint Museumprijs 2014
Lees ook:Fries Museum wint Museumprijs
Lees ook:Nationaal Monument Kamp Vught wint BankGiro Loterij Museumprijs 2016
Lees ook:Drie musea maken kans op Museumprijs 2015
Lees ook:Genomineerden BankGiro Loterij Museumprijs bekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>