Den Haag bruist tijdens Museumnacht

Museumnacht Den Haag 2011 was zeer geslaagd met mooie kunstobjecten, live muziek, lekkere hapjes en drankjes, zwoel weer, maar ook humor, spanning en sensatie. Nadat burgemeester Jozias van Aartsen een passe-partout van het meisje met de parel kreeg, werd de avond op een knallende wijze geopend met de spectaculaire drumbattle tussen Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) en Koen Herfst (Armin van Buuren). Daarna konden ruim 9.000 bezoekers genieten van alle kunst, cultuur en activiteiten die de museumnacht te bieden had.

 

Bij veel musea en culturele instellingen nabij het centrum stonden lange rijen bezoekers te wachten. In het Mauritshuis gaven minstens vijf curatoren dan ook tegelijkertijd rondleidingen langs bekende topstukken als De stier van Potter (waar later ook een bandje neerstreek om voor live muziek te zorgen), Rembrandts Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, Vermeers Meisje met de parel en Gezicht op Delft en Jan Steens ‘Soo voer gesongen, soo na gepepen’. Kwam je meer buiten het centrum dan was het vaak rustiger. Zo was het onterecht (relatief) rustig bij de Mesdag Collectie, waar de avond in het teken van Hagenaars en Hagenezen stond. Naast een mooie collectie werken van de Franse School van Barbizon en de Haagse School, kon je buiten onder het genot van een drankje naar jazzy live muziek luisteren.

Bij de Gevangenenpoort was er net zoals vorig jaar een lange wachtrij om het cellencomplex en de galerij van Prins Willem V te kunnen zien. Dit jaar had men er verschillende maatregelen getroffen om het wachten zo prettig mogelijk te laten verlopen. Zo kon je de tijd doden met een stille disco, een waarzegster, interactieve spellen en een quiz over het middeleeuws strafrecht alvorens je met de rondleiding meeging. Dan pas dook je echt in het verleden waarbij je onder andere het verschil tussen ‘luxecellen’(waar bijvoorbeeld Cornelis de Witt en Hugo de Groot opgesloten zaten) en gewone cellen (de gajolen, waar je met ongeveer 25 anderen opgesloten kon worden) te zien kreeg. Het is dan een verademing om van een inhumane omgeving eenmaal in een vorstelijke omgeving als de galerij van Prins Willem V te komen om daar werken van meesters als Cranach, Rubens, Steen, Potter en Van Honthorst te bekijken.

In het museumkwartier (Gemeentemuseum, GEM, Fotomuseum en Museon) werd er binnen en buiten rondom de vijver een feest gevierd met performances van het Nationaal Toneel en rapmuziek. Maar naast kunstwerken en modeperikelen was er verrassend genoeg ook de mogelijkheid om in de hal van het Gemeentemuseum te voetballen! Kortom het was een geweldige avond dat rond een uur of half twee ook weer knallend werd afgesloten met onweer. Het enige minpunt aan de museumnacht was dat deze te kort was om het merendeel van alle deelnemende musea en instanties te bezoeken.

Lees ook:Museumnacht Delft 2012
Lees ook:Den Haag bereidt zich voor op Museumnacht
Lees ook:Museumnacht Den Haag
Lees ook:Museumnacht Keulen
Lees ook:Antwerpse Museumnacht trekt duizenden bezoekers

1 Reacties // Reageer

One thought on “Den Haag bruist tijdens Museumnacht

  1. Jack

    274 bezoekers maakte het voor De Mesdag Collectie aan de Laan van Meerdervoort een groot succes. Vooral de combinatie van de museale collectie, de tuin en het gebouw met de muziek van de ‘Small Time Crooks’en ‘DJ Baby Blue’ werkten perfect!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>