Duits museum digitaliseert kunstobject met 3D-scanner

Pier Jacopo Alari Bonacolsi, gen. Antico (um 1460–1528)
Apoll vom Belvedere (Mantua, 1497/98)
Bronze, teilvergoldet, Augen in Silber eingelegt, Höhe 41,3 cm
Bezeichnet am Köcher: ANT
Foto: Rühl und Bormann
© Liebieghaus Skulpturensammlung, Frankfurt am Main

Het Duitse museum Liebieghaus Skulpturensammlung in Frankfurt am Main is er in geslaagd voor het eerst een kunstobject te digitaliseren met behulp van een mobiel scanapparaat. Middels een volledig geautomatiseerd proces werd een sculptuur van honderden jaren oud in slechts enkele minuten gedigitaliseerd. 

De betreffende sculptuur is de ‘Apoll vom Belvedere’ uit 1497-1498 van de beeldhouwer Pier Jacobo Alari-Bonacolsi (1460-1528). Deze kunstenaar uit de Renaissance staat ook wel bekend onder de naam Antico. Het door het museum gebruikte mobiele scanapparaat is gemaakt door Fraunhofer IGB, de zogeheten CultLab 3D. Het is voor het eerst dat een beeld niet alleen gedigitaliseerd is, maar ook in 3D in kaart is gebracht.

Het grote voordeel van de 3D-technologie voor musea is dat de scanner niet alleen de geometrie en textuur van de objecten vastlegt, maar ook optische materiaaleigenschappen. Te denken valt aan reflectie en absorptie. Door de technologie wordt een driedimensionale illustratie van de realiteit mogelijk en kunnen museumcollecties veel sneller en gemakkelijker toegankelijk worden gemaakt voor onderzoek en onderwijs.

Lees ook:Talentenjacht voor de nieuwe Van Gogh, Warhol of Hirst
Lees ook:Klimt Yourself in het Belvedere
Lees ook:Stedelijk Museum koopt Andreas Gursky
Lees ook:Dubbeltentoonstelling Groninger Museum en Museum de Fundatie: Wilden en Nieuwe Wilden
Lees ook:Kunst app van de week: Deutsche Bank Art Works

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>