De wereld van de stier door de ogen van Goya en Barjola

De stieren van Goya en Barjola CREDITS: Museo de Bellas Artes de Valencia

Spanje is het land van stieren, stierenvechten en stierenrennen. Hoewel niet iedereen meer achter deze tradities staat, heeft het voor de Spaanse kunstenaars Francisco de Goya en John Barjola wel veel inspiratie opgeleverd. Dat blijkt uit de tentoonstelling in het Museum voor de Schone Kunsten in Valencia. 

In de tentoonstelling staan grafische werken van zowel Goya als Barjola centraal. Van Goya zijn in totaal vier series opgenomen, waaronder dus die van het stierenvechten. In totaal zijn er van de prentenseries acht edities geweest, waarvan de vijfde, uit 1921, nu te zien is. Door te kiezen voor een liggend formaat van zijn etsen op 24 x 35 cm kon Goya uitstekend het lot van het dier uitbeelden en tegelijkertijd de stierenvechters neerzetten. Sommigen beschouwen deze reeks als één van de hoogtepunten uit de grafische carrière van Goya. In de werken wordt de moed van de stier, zijn kracht, hebzucht en de roekeloosheid en tegelijkheid lafheid van de mens weergegeven.

Ook Barjola gaat in op het stierenvechten, uitgedrukt in olieverfschilderijen, prenten, zeefdrukken, litho’s, inkten en tekeningen. Één van de werken die wordt getoond is Las veinte litografías de la Tauromaquia (1970), dat sterke gelijkenis vertoont met werken van Goya en Picasso. Ook Los diez grabados Tauromaquia. Mortal 1936, (1991), een serie ruwe graphics, wordt getoond.

Wie op vakantie gaat in Spanje deze zomer en in de buurt van Valencia komt, zou deze tentoonstelling dan ook zeker moeten bezoeken. Het toont grafische hoogstandjes van twee belangrijke Spaanse kunstenaars. De expositie loopt tot en met 7 september in Museo de Bellas Artes de Valencia.

 

Lees ook:Grafische kunst van Munch, Goya en Rops in nieuw museum Antwerpen
Lees ook:Prinses Beatrix opent tentoonstelling Spaanse Meesters uit de Hermitage
Lees ook:Sinterklaas bezoekt de Hermitage
Lees ook:Laatste kans voor de Spaanse Meesters
Lees ook:De Spaanse en Franse invloed op het werk van Francis Bacon

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>