J. Paul Getty Museum blijkt koper beeld Auguste Rodin ‘uit Ede’

Het werk Le Christ et la Madeleine CREDITS: Auguste Rodin, J. Paul Getty Museum

Het J. Paul Getty Museum in Los Angeles blijkt de koper te zijn geweest van het beeld van Auguste Rodin uit Ede. Dat heeft het museum zelf bekend gemaakt. Sinds 10 juni is het zeldzame marmeren beeld Le Christ et la Madeleine te zien in het museum tegelijk met een beeld van Pietro Tacca, Belvedere Antinous, dat ooit in het bezit was van Koning Lodewijk XIV. 

Het beeld Le Christ et la Madeleine werd vorig jaar aangeboden door de Edese kunsthandel Simonis & Buunk. Het religieus-erotische beeld van de beroemde beeldhouwer Auguste Rodin was tien maanden te zien in Ede. Daarna was het een week zichtbaar op Pan Amsterdam om vervolgens op de TEFAF 2013 in Maastricht getoond te worden. Het beeld werd echter al voor de opening van TEFAF gekocht door een Londense kunsthandelaar. Hoogstwaarschijnlijk gebeurde dit toen in opdracht van het J. Paul Getty Museum.

Het beeld werd in opdracht gemaakt voor de Oostenrijkse staalmagnaat Karl Wittgenstein. Hij gaf de opdracht in 1907, waarna in 1908 het blok steen werd aangeschaft waar het beeld uit vervaardigd moest worden. Victor Peter, de vooraanstaande en eerste beeldhouwer na Rodin in dienst van Rodin, mocht het beeld vervaardigen. In 1909 was het beeld compleet en werd het naar Wenen gestuurd. Hoewel Auguste Rodin het werk niet zelf maakte, draagt het wel zijn signatuur. Rodin huurde regelmatig andere beeldhouwers in om zo te kunnen voldoen aan de grote vraag naar sculpturen. Victor Peter was dan ook meer dan slechts een technicus voor Rodin, veel van de beeldhouwwerken van Rodin zijn mede door Peter vormgegeven. Victor Peter was dan ook zelf een goed bekend staande kunstenaar.

Wat het werk zo onderscheidend en daarmee uniek maakt, is dat het nooit in brons gegoten is. Veel van de sculpturen van Rodin kregen een bronzen finishing touch, maar dat gold niet voor Le Christ et la Madeleine. Er is overigens nog een kleinere versie van de sculptuur beschikbaar. Dit werk werd eerder vervaardigd, in 1905, en aangeschaft door August Thyssen. Dit werk is te zien in de Carmen Thyssen–Bornemisza collection in Madrid.

Het J. Paul Getty Museum in Los Angeles zegt verguld te zijn met de aanschaf van het beeld van Rodin, de tweede in hun collectie. Eerder werd de aquarel Sphinx door het museum aangeschaft. Volgens Timothy Potts, directeur van J. Paul Getty Museum, was Rodin een revolutionaire kunstenaar, die een grote invloed had op de ontwikkeling van de moderne beeldhouwkunst. “Het werk is krachtig en expressief en verenigt alle belangrijke elementen uit de stijl van Rodin.” Potts denkt dat het werk één van de meest populaire werken uit de collectie van het museum zal worden.

 

Lees ook:Frankrijk geeft Armenië een Rodin
Lees ook:Vijf miljoenste bezoeker voor Groninger Museum
Lees ook:Kaartverkoop tentoonstelling ’Rodin – Genius at Work’ start 3 oktober
Lees ook:Erwin Olaf fotografeert dansers Het Nationale Ballet voor Groninger Museum
Lees ook:Drie miljoen voor De Denker van Rodin

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>