Een kunstwerk in wording op een reeds bestaande muur

Een detail van het werk van Sol LeWitt CREDITS: Sol LeWitt, Metropolitan Museum of Art

De Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt (1928–2007) stond er om bekend jarenlang op diverse dragers te tekenen, totdat hij in 1968 besloot zijn werk direct op muren aan te brengen. Hij ontwierp composities die gemaakt werden voor een vaststaande periode. Na die periode konden de kunstwerken weer overgeschilderd worden of zelfs vernietigd. Het Metropolitan Museum of Art in New York biedt nu de mogelijkheid een werk van LeWitt in de opbouwfase te zien, voordat er een expositie wordt geopend op 30 juni.

LeWitt geloofde in het principe dat ‘elk kunstwerk dat fysiek bestaat, ook meerdere varianten heeft die niet fysiek bestaan’. Een voorbeeld hiervan is Sol LeWitts’s Wall Drawing #370 uit 1982. Dit werk bestaat uit tien geometrische figuren, inclusief rechte hoeken, een kruis, een X en een diamantvorm met parallel-lopende lijnen in twee richtingen. Op dit moment wordt door een team van schilders Wall Drawing #370 op de muur van het museum geplaatst. Dat gebeurt in een periode van vier weken. Het werk zal vervolgens te zien zijn in de complete vorm vanaf 30 juni. Wall Drawing #370 blijft vervolgens zichtbaar tot 7 september. Daarna zal de muur overgeschilderd worden en is de expositie van het muurschilderij ten einde.

Overigens kunnen bezoekers van het museum de voortgang van het werk met eigen ogen aanschouwen. Dat kan in gallery 399 van het museum. Het werk zelf is overigens beschikbaar gesteld door de erven van Sol LeWitt en wordt mede mogelijk gemaakt door The Modern Circle. Op de site van het museum kun je overigens zelf bekijken hoe de voortgang van het werk van Sol LeWitt verloopt!

Lees ook:Nieuwe Berlijnse muur verdeeld arm en rijk
Lees ook:Damien Hirst verbiedt verkoop muurwerk Bombay Mix
Lees ook:Initiatief Muur te huur van Museum van Bommel van Dam is groot succes
Lees ook:S.M.A.K toont oud en nieuw
Lees ook:Verborgen Da Vinci lijkt gevonden in Florence

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>