De schatten van Karel de Grote

Plakat DIN A2 CREDITS Stadt Aachen

1200 jaar geleden overleed Karel de Grote (of Charlemagne), de immens invloedrijke heerser van het Frankische rijk in Aken. Dat gegeven wordt herdacht met de spectaculaire tentoonstelling KAREL DE GROTE. Macht Kunst Schatten, die op 20 juni zijn deuren opent in het Duitse Aken.

De tentoonstelling bestaat uit drie luiken op evenveel locaties in de stad Aken, die elk een aspect van de Frankische keizer en de periode waarin hij leefde belichten. Zo is het luik in de kroningszaal van het historische Rathaus gewijd aan Aken als machtscentrum. Het luik in de Schatkamer van de Dom is gewijd aan kerkelijke schatten en verloren werken -die speciaal voor de gelegenheid vanuit de hele wereld weer naar Aken werden gehaald. Tot slot is het luik in het nieuwe Centre Charlemagne gewijd aan de bijzonder kostbare kunstwerken uit de hofschool van Karel de Grote.

In de „Krönungssaal“ van het historische stadhuis, waar ooit de koningshal van Karel de Grote stond, komen de bezoekers meer te weten over de Akense palts als machtcentrum. Ze kunnen kennis maken met het sociale leven aan het hof van Karel de Grote en zien de economische en politieke basis waarop de heerschappij van de keizer beruste. Archeologische artefacten, een manshoge krijger in vol ornaat en interactief Infotainment – de organisatie van de tentoonstelling heeft kosten noch moeite gespaard om de geschiedenis en de verhalen op een spannende en levendige wijze te vertellen. In het „Centre Charlemagne“ kan de bezoeker 31 topkunstwerken uit de hofschool van Karel de Grote bewonderen. Deze uitgelezen verzamelstukken, die voor de tentoonstelling terugkeren naar de plaats van herkomst, zijn tegenwoordig de eigendommen van de grote musea van deze wereld. In de „Domschatzkammer“ worden  kostbaarheden uit haar eigen kerkelijke schat geëxposeerd en verloren gegane werken die speciaal voor de tentoonstelling terugkeren.

De Duitse Bonspresident Joachim Gauck, de president van de Italiaanse Republiek Giorgio Napolitano en de president van de Franse Republiek François Hollande treden op als de beschermheren van de tentoonstelling. Vandaag zal Bondspresident Gauck „KARL DER GROSSE. Macht Kunst Schätze“ feestelijk openen. De expositie wordt gerealiseerd met ondersteuning van de Europese Raad, het Europees Parlement en het Goethe-Instituut in België, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Portugal en Spanje.

Lees ook:President Obama bezoekt Rijksmuseum
Lees ook:Kop van keizer Constantijn is in De Nieuwe Kerk
Lees ook:Kunstenaars ruziën met Centre Pompidou
Lees ook:Oud-president George W. Bush exposeert met portretten
Lees ook:Patrick Corillon en het Mu.ZEE Imaginaire

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>