Fitzwilliam Museum toont hernieuwde Nederlandse meesterwerken

Het Fitzwilliam Museum in Cambridge CREDITS: Wikimedia Commons

Het Fitzwilliam Museum in Cambridge toont vanaf heden opnieuw de Nederlandse meesterwerken uit de Gouden Eeuw. De galerij waarin de Nederlandse schilderijen hingen is volledig gerenoveerd en ook de werken zelf zijn onder handen genomen. Dat leidde zelfs tot enkele verrassingen! 

Na de restauratie van een schilderij van de Hollandse meester Hendrick van Anthonissen (1605-1656), het ‘Gezicht op Scheveningen’, kwam na jaren duidelijkheid over waarom alle mensen op het Scheveningse strand daar samen waren gekomen. De mensenmassa blijkt naar een gestrande walvis te kijken op het strand. De gestrande walvis kwam aan het licht toen de conservator Sang Kuang van het Hamilton Kerr Institute, gespecialiseerd in restauratie van oude schilderijen, een man in de lucht zag hangen op het schilderij. Deze man hing op het oog in de lucht, maar bleek later boven op de gestrande walvis te staan. Door de restauratie is het oude verhaal van het werk van Van Anthonissen weer tot leven gekomen.

Het werk van Van Anthonissen is nu weer te zien in de galerie van Nederlandse meesters, maar ook andere Nederlandse meesterwerken worden tentoongesteld. Er hangt een selectie van zeldzame prenten en tekeningen, waaronder werken van Rembrandt, Hendrik Goltzius en een landschap van John Constable, die de onuitwisbare invloed van de zeventiende-eeuwse Nederlandse schilders op die van één van de grootste Britse landschap kunstenaars belicht. Ook is er een zeer oude Delfts-blauwe vaas te zien, stammend uit 1690, in het Fitzwilliam Museum.

Hoewel de galerij met Nederlandse meesters inmiddels is opgeknapt en onder meer voorzien is van een nieuwe boarding en klimaattechnische verbeteringen, zijn de verbouwingen in het museum nog niet achter de rug. De verwachting is dat de verbouwing begin juli volledig voltooid zal zijn. De galerie met Nederlandse meesters was sinds juli 2013 gesloten.

Lees ook:Slaapkamergeheimen Vincent van Gogh
Lees ook:De vrouwen van Vermeer
Lees ook:Madonna met Kind blijkt toch van Lucas van Leyden
Lees ook:Het Zaandam van Monet
Lees ook:Rijksmuseum Twenthe onthult nieuwe aanwinst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>