Metropolitan Museum of Art stelt beeldmateriaal gratis beschikbaar

Een voorbeeld van de vrije beelden: George Washington
Charles Willson Peale
(American, Chester, Maryland 1741–1827 Philadelphia, Pennsylvania)
Date: ca. 1779–81
Medium: Oil on canvas
Accession Number: 97.33 CREDITS: MET

Het Metropolitan Museum of Art in New York stelt beeldmateriaal voor een groot deel voortaan gratis beschikbaar. Het museum heeft maar liefst 400.000 high-resolution beelden gratis beschikbaar gemaakt op de eigen website. Het betreft de digitale beelden van werken uit de kunstcollectie van het museum.

Deze kunnen gedownload worden voor niet-commerciële doeleinden via de website van het museum. Volgens Thomas P. Campbell, directeur van het MET in New York, biedt het nieuwe beleid nieuwe mogelijkheden. “Met dit nieuwe beleid vervoegen we talloze andere musea wereldwijd die ook vrije toegang verschaffen tot beelden van kunst. Ik ben erg blij dat digitale technologie zulke deuren kan openen.”

Het nieuwe beleid betekent dat fans van de collectie van het kunstmuseum zonder toestemming en zonder vergoeding beelden kunnen downloaden op de website van het Metropolitan Museum of Art. Het initiatief heeft overigens de naam Open Access for Scholarly Content (OASC) gekregen. Deze initialen worden regelmatig getoond bij een kunstwerk van het museum. Wanneer OASC bij een kunstwerk staat, betekent dit dat een bezoeker het beeld in hoge resolutie kan en mag downloaden. OASC is speciaal ontwikkeld voor studenten, onderwijzers, researchers, curatoren, academische uitgevers, niet-commerciële documentairemakers en andere mense die actief zijn in academisch of cultureel werk. Maar ook de gewone fans van bepaalde kunstwerken kunnen de beelden vanaf nu gratis downloaden. Voorheen werd beeldmateriaal enkel vrijgegeven op aanvraag en moest er bovendien een vergoeding betaald worden.

Overigens niet alle beelden zijn vrij beschikbaar. Er zitten ook nog werken tussen waar nog een copyright op rust en waarbij het beeld dus niet zomaar vrij gegeven kan worden.

De collectie is hier te vinden.

 

Lees ook:MoMA boeken nu ook op de iPad
Lees ook:Kunst app van de week: Lux in Arcana
Lees ook:Kunst App van de week: George Grosz in Dallas
Lees ook:Provincie Noord-Brabant stelt miljoenen beschikbaar voor Van Gogh-musical
Lees ook:Rijksmuseum lanceert internationale Rijksstudio Award 2017

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>