De werken van Edvard Munch in een natuur-historische context

Affiche voor Through Nature in Oslo CREDITS: Munch Museum

De Noorse kunstschilder Edvard Munch was een bijzondere kunstenaar. In zijn nog jonge leven maakte hij veel mee, waaronder het overlijden van beide ouders en zijn zus. Het verlies van naasten had een enorm effect op de schilder, wat ook tot uiting kwam in veel van zijn kunstwerken. De intensiteit van zijn werken grijpt je dan ook dusdanig aan dat je er wel naar moet blijven kijken om het gevoel van de kunstenaar te kunnen volgen. Een andere insteek is echter ook weleens welkom, dus komt het Munch Museum in Oslo nu met die andere blik op de werken van Munch.

In samenwerking met het Natural History Museum heeft het Munch Museum tot en met 4 januari 2015 de expositie ‘Through Nature’ lopen. Het gaat om een brede tentoonstelling die zowel in het Munch Museum als in het Natural History Museum te zien is. Het idee voor de tentoonstelling ontstond uit het verlangen om de kunst van Munch nader te verkennen en in een natuurhistorisch perspectief te plaatsen. De kunstgeschiedenis en ook andere humanitaire disciplines vormen de basis voor het Munch Museum met de werken van Edvard Munch. Dit keer kan zijn werk bezien worden vanuit geologisch, zoölogisch en botanisch oogpunt. Ook de Botanische tuinen van Oslo doen dan ook mee aan de expositie.

Wie kijkt naar de werken van Edvard Munch ziet al dat de natuur een belangrijke rol speelt. Dat de natuur en historische ontwikkelingen impact hadden op Munch is ook niet zo vreemd. De kunstenaar leefde van 1863 tot 1944. De ontdekking van radioactiviteit en straling vond bijvoorbeeld plaats toen Munch nog een jonge man was, terwijl ook de evolutietheorie van Charles Darwin nieuw was in de tijd van Munch. Dergelijke ontdekkingen en gedachten daagden kunstenaars uit om de huidige weergave van de natuur te veranderen en de plaats van de mens daarin. Dat is te zien in zowel de afbeeldingen als teksten van Munch. Deze tentoonstelling is dan ook een aanrader om de werken van Munch eens vanuit een andere context te bekijken!

Lees ook:Edvard Munch in de veiling
Lees ook:$80 miljoen voor de Schreeuw van Munch?
Lees ook:Van Gogh Museum is klaar voor Munch:Van Gogh
Lees ook:Munch, Matisse en de Expressionisten
Lees ook:De Schreeuw komt naar Nederland!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>