National Portrait Gallery kan zelfportret Anthony van Dijck behouden

Sir Anthony Van Dyck, Self-portrait, 1640-1 CREDITS:
National Portrait Gallery

De Britse National Portrait Gallery kan het laatste zelfportret van de Vlaamse schilder Anthony van Dijck behouden. Er is door zo’n 10.000 mensen geld gedoneerd om het werk te kunnen kopen. In totaal moest voor aankoop 10 miljoen pond ingezameld worden. 

Het betreffende werk is het laatste zelfportret van Van Dijck. Het is van waarde voor de Britse kunstsector, omdat Van Dijck de hofschilder was van de Britse koning Karel I. In 2013 kwam er een exportverbod voor het werk, maar kort daarvoor was het werk al verkocht aan de kunstverzamelaar James Stunt. Stunt kocht het zelfportret voor 12,5 miljoen pond. Omdat Stunt volgens de BBC inzag dat de Britse gemeenschap veel waarde hechtte aan het kunstwerk, besloot hij het met verlies door te verkopen voor 10 miljoen pond. Dit geld moest echter wel door de National Portrait Gallery verzameld worden.

De National Portrait Gallery zette daarom een speciale geldinzamelingsactie op, waar 10.000 mensen verspreid over de gehele wereld gehoor aan gaven. De donaties varieerden van 1 pond tot 20.000 pond. Ook het Britse Heritage Lottery Fund, het Monument Trust en de Garfield Weston Foundation deden mee aan de actie, waardoor het museum in staat werd gesteld de 10 miljoen pond op tafel te leggen. Door de aankoop kan het werk nu tot en met 31 augustus getoond worden in het museum. Na augustus is het werk te zien in zes verschillende musea en galeries. Het werk zal tussentijds nog wel een renovatiebeurt krijgen.

Lees ook:National Portrait Gallery Londen ontvangt gift van Lord Snowdon
Lees ook:Sotheby’s veilt zeldzaam dubbel zelfportret Francis Bacon
Lees ook:Ruzie over rechten foto’s Wikimedia
Lees ook:Kunstvandaal slaat weer toe in de National Gallery
Lees ook:Finalisten BP Portrait Award 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>