Een magische ontdekkingsreis met Pierre Huyghe in Keulen

Pierre Huyghe, Two Minutes out of Time, 2000, Filmstill, Courtesy the artist; Marian Goodman Gallery, New York/Paris; Esther Schipper, Berlin, © VG Bild-Kunst Bonn, 2014

De Franse kunstenaar Pierre Huyghe is al jarenlang één van de belangrijkste en meest invloedrijke kunstenaars van zijn generatie, vooral omdat hij verschillende media gebruikt om de grenzen tussen realiteit en fictie te verkennen. Het Museum Ludwig in Keulen vond het tijd voor een eerbetoon aan Huyghe en komt met een tentoonstelling die zich focust op het werk van de kunstenaar. Het museum verzamelde hiervoor meer dan vijftig objecten in verschillende media die tot stand kwamen tussen 1993 en nu.

Wat mag u verwachten van deze expositie? Onder meer tekeningen, sculpturen, foto’s, films en performance, maar ook werken die speciaal voor deze expositie zijn gemaakt. Kenmerkend voor alle werken van Huyghe is dat ze universele onderwerpen behandelen. De conventies en idealen van de mens worden in vraag gesteld, waarna verder gebouwd wordt op het collectieve geheugen. Wat u verder kunt verwachten is een interactieve tentoonstelling. Huyghe is een kunstenaar die de toeschouwer vaak in zijn projecten betrekt met een oproep om er zelf actief aan te deel te nemen. Voor andere projecten worden levende wezens zoals dieren of planten in zijn werk geïntegreerd. Te denken valt aan een kunstschaatster die op een zwarte schaatsbaan abstracte figuren tekent, een witte hond met roze geschilderde poten wandelend door de tentoonstellingsruimte, krabben die in hun eigen maritieme ecosysteem op de expositie leven…, het kan allemaal in de wereld van Pierre Huyghe en u zult het ook zelf kunnen aanschouwen.

De tentoonstelling in Museum Ludwig is een samenwerking tussen Centre Pompidou, Musée National d’art moderne (Parijs), Museum Ludwig (Keulen) en het Los Angeles County Museum of Art. Er worden door Huyghe elementen van andere exposities in deze musea gebruikt, als ware een copy-paste-techniek. Op deze manier wordt de architectuur en setting van het ene museum overgebracht op het andere, wat weer een kunst op zich tot stand brengt.

De tentoonstelling van Pierre Huyghe in Museum Ludwig in Keulen is te zien vanaf 11 april tot en met 13 juli.

 

Lees ook:Nature based in het Kröller-Müller
Lees ook:Ludwig goes POP
Lees ook:Beating around the bush Episode #2 in Bonnefanten
Lees ook:Museum Ludwig krijgt 508 Kunstwerken
Lees ook:David Hockney. A Bigger Picture in Keulen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>