De Stein collectie gereconstrueerd in Parijs

Pablo Picasso, Nude with Towel, 1907. Source: Reunion des Musees Nationaux via Bloomberg

In het Grand Palais te Parijs is de tentoonstelling “Matisse, Cézanne, Picasso…L’aventures des Stein” nog tot begin 2012 te bezoeken. De familie Stein, en dan met name broer en zus Leo en Gertrude, speelde een belangrijke rol in de opkomst van kunstenaars als Cézanne, Matisse en Picasso. De Steins verzamelden vele kunstwerken van de genoemde kunstenaars nog voordat Franse verzamelaars ze ontdekten, maar bijvoorbeeld ook van Manet, Renoir en Degas.

Elk had een voorkeur voor bepaalde kunstenaars. Zo was Leo Stein ervan overtuigd dat Manet, Renoir, Degas en Cézanne de vier pijlers van de moderne kunst waren en moest hij niet veel hebben van Picasso’s werken, volgens Bloomberg noemde hij de werken zelfs “God- almighty rubbish”,terwijl zijn werken Gertrude wel aanspraken. In de film Midnight in Paris zegt Gertrude Stein tegen Picasso: “Ik begrijp niets van je krabbels, maar ik koop ze wel”. Nu heeft men getracht de Stein collectie te reconstrueren en weer eens te meer de kunstwerken tezamen tentoon te stellen. De nadruk ligt hierbij voornamelijk op Matisse en Picasso, met respectievelijk 63 en 43 kunstwerken, en minder bekende kunstenaars zijn weggelaten uit de presentatie.

Pablo Picasso, Gertrude Stein, 1906. Source: Reunion des Musees Nationaux via Bloomberg

De tentoonstelling werd als eerste in San Francisco gepresenteerd, de stad waar de familie Stein vandaan kwam en haar fortuin verdiende met de aanleg van trambanen, en zal na Parijs nog in New York tentoongesteld worden. Veel van Gertrude’s werken zijn tevens ondergebracht in de collectie van het MoMA. Je kunt de tentoonstelling “Matisse, Cézanne, Picasso…L’aventures des Stein” nog tot en met 16 januari 2012 bezoeken in het Grand Palais te Parijs. (Bron: Bloomberg en Tableau okt/nov/ 2011)

Lees ook:Henri Matisse: ‘Cézanne is god’
Lees ook:Picasso in Parijs trekt hoge bezoekersaantallen
Lees ook:Christie’s veilt de bronzen ballerina van Degas
Lees ook:Top Tien Kunstdiefstallen
Lees ook:Kunstenaars geëxposeerd bij Revealed

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>