Transport van kunstwerk van 340 ton gaat moeizaam

René Magritte, Le château des Pyrénées,1961

Voor de nieuwste tentoonstelling van het Los Angeles County Museum of Art (LACMA) wordt er al maanden gewerkt aan de voorbereidingen en het transport van een enorm rotsblok van 340 ton. Het transport is indrukwekkend maar ingewikkeld en vergaat langzaam met een transportvoertuig dat maar liefst drie autobanen breed is en zo lang als een voetbalveld. Zodra het rotsblok (na 10 dagen of meer) bij het LACMA is gearriveerd en geïnstalleerd, zal het eindelijk het middelpunt van Michael Heizer’s kunstwerk Levitated Mass vormen.

Allerlei experts (zelfs voor seismisch onderzoek) moesten aan de voorbereidingen te pas komen en er zijn discussies tussen kunstcritici of het museum haar geld niet beter aan andere kunstwerken had kunnen uitgeven (de kosten voor het vervoer liggen tussen de $5 tot $10 miljoen). Maar het is dan ook de bedoeling dat het lijkt alsof het rotsblok boven de hoofden van de bezoekers zweeft als ze onder het gevaarte doorlopen.

Michael Heizer is bekend van land art projecten als Double Negative in de woestijn van Nevada. Het idee voor dit werk had Heizer al lange tijd in zijn hoofd en hij heeft naar eigen zeggen decennia naar het juiste rotsblok gezocht. Het druppelvormige rotsblok vond hij uiteindelijk in Riverside. Rochelle Steiner (Roski School of Fine Arts) vertelt over Heizer’s land art: “It came up in a generation that wasn’t just about what you could create or sculpt in the studio. It was about how you could intervene in the elements, in your own environment, in the landscape, and how the environment became not just your subject matter but your situation as well.” (Bron: ABC News, Huffington Post)

Lees ook:Greenbox Museum krijgt concurrentie vanuit de VS
Lees ook:LACMA presenteert Tim Burton tentoonstelling
Lees ook:Portret van onbeantwoorde liefde
Lees ook:Nieuw op zaal in het Bonnefanten
Lees ook:Het Rembrandthuis heeft nieuwe directeur

1 Reacties // Reageer

One thought on “Transport van kunstwerk van 340 ton gaat moeizaam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>