Bulgarije opent eerste museum voor hedendaagse kunst

Voor het eerst in 30 jaar heeft Bulgarije er weer een groots museum voor beeldende kunst bij. Vandaag opende in Sofia het Sofia Arsenal Museum of Contemporary Art (SAMCA), dit is tevens het eerste museum voor hedendaagse kunst in Bulgarije. Het museum dankt haar naam aan het feit dat het is gevestigd in een voormalig munitiedepot.

De verbouwing van het depot werd mede gefinancierd door de Noorse, Liechtensteinse en IJslandse overheid en kostte €1,2 miljoen. De eerste tentoonstelling is gewijd aan toegepaste kunst van Noorse kunstenaars. Ook de eigen (nog beperkte) collectie met verschillende schilderijen van Bulgaarse kunstenaars en diverse litho’s van Christo, Chagall, Dalí en Picasso, is vanaf vandaag te bezichtigen in het SAMCA.

Van alle subsidies kwam 97 procent van de Noorse overheid en Noorwegen heeft nog eens €2,5 miljoen toegezegd voor investeringen in het nieuwe museum. Deze investeringen zijn ook broodnodig, aangezien Bulgarije na de val van het communisme geen financiële middelen meer heeft om te investeren in kunst.

Lees ook:Bulgarije opent museum voor socialistische kunst
Lees ook:Europese lachspiegel ontmanteld
Lees ook:Waardevol schetsboek Picasso gestolen
Lees ook:Noors museum schenkt schilderij Matisse terug aan joodse familie
Lees ook:China heeft kunstenaar Ai Weiwei boete opgelegd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>