Winnaars van de Belgische MuseumPrijs zijn bekend

Sinds het initiatief van het tijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en het advocatenkantoor Linklaters, worden er in België jaarlijks drie MuseumPrijzen ter waarde van €10.000 uitgereikt aan musea in verschillende regio’s van België die uitblinken in klantvriendelijkheid, toegankelijkheid en publieksbetrokkenheid.

In Vlaanderen won dit jaar het Museum M te Leuven de MuseumPrijs, in Wallonië kreeg het kasteel Musée de l’orfevrerie- Château de Seneffe de prijs en in Brussel won het Museum voor Schone Kunsten te Elsene.

Museum M Leuven

Het M- Museum Leuven richt zich zowel op oude kunst ( 15de eeuwse- en vroeg 16e eeuwse schilderijen en beeldencollectie) als moderne en hedendaagse kunst met een collectie 19e eeuwse werken en tijdelijke hedendaagse tentoonstellingen. De jury bewondert dat het nieuwe museum er na amper twee jaar volledig ‘staat’. De publiekswerking steunt op zeven pijlers, met als fundament de confrontatie van het heden met het verleden en de confrontatie van verschillende disciplines. Bovendien prijst de jury de verzorgde vormgeving van de verschillende publicaties en denkt in het bijzonder aan het mooie speurboek Vreemde Vogels in M waarmee gezinnen samen op verkenning kunnen gaan in de M-collectie.

Kasteel van Seneffe © MuseumPrijs

Musée de l’orfévrerie ofwel het Kasteel van Seneffe toont onder andere een bijzondere collectie zilversmeedkunst van de Franse Gemeenschap. In dit kasteel krijg je een idee hoe het leven er in de 18de eeuw in de hogere kringen aan toe ging. De jury zegt aangenaam verrast te zijn door de concrete waarden die het museum naar voren schuift: nieuwsgierigheid, humanisme, intelligentie en vrijgevigheid. Nieuwsgierigheid staat voor een actieve kijk op de wereld die ons omringt. Humanisme pleit voor een brede zoektocht naar kennis. Intelligentie verbindt die dingen met elkaar en het genoegen dat het publiek hierin vindt. Vrijgevigheid is de wil tot delen van het museum, het plezier te geven en te ontvangen.

Museum van Schone Kunsten te Elsene © MuseumPrijs

Over het Museum voor Schone Kunsten van Elsene, dat moderne kunst uit de 19de en 20ste eeuw in haar collectie heeft, staat in het juryrapport onder andere: De jury is aangenaam verrast door de mooie evolutie die het museum maakte. Het museum kreeg een duidelijke identiteit. Een reeks boeiende tentoonstellingen zette het museum op de kaart in Brussel en ver daarbuiten. De geplande tentoonstelling over graffitikunst intrigeert de jury en zal ongetwijfeld een nieuw Brussels publiek aanspreken, dat voorheen de weg naar het museum niet vond.

Er werden tevens drie PublieksPrijzen uitgereikt die naar het M Museum Leuven (Vlaanderen), Musée des Arts Contemporains (MAC’s) (Wallonië) en het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis (Brussel) gingen.

Voor meer informatie over de musea en voor het volledige juryrapport, kun je naar de website van MuseumPrijs gaan. (Bron: museumprijs.be, Knack.be en de Standaard)

Lees ook:Belgische privéverzamelaar deelt werken met Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Lees ook:Drie musea maken kans op Museumprijs 2015
Lees ook:Studio Brussel viert 60 jaar popmuziek in M met expo POP=ART
Lees ook:Brussel krijgt nieuw museum voor moderne kunst
Lees ook:Kunst tegen elk aannemelijk bod

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>