Museumwoning Van Doesburg-Rinsemahuis vanaf juni van start met programmering

Theo van Doesburg en Cees Rienks de Boer, oosterstraat Drachten de zogenaamde papagaaienbuurt

CREDITS: Museum Dr8888

Vanaf 1 juni 2017 presenteren Museum Dr8888 en Stichting Van Doesburg-Rinsemahuis een speciale programmering voor de museumwoning het Van Doesburg-Rinsemahuis. Ondanks de vertraging die is opgelopen in de realisatie van de museumwoning, maken het museum en de Stichting Van Doesburg-Rinsemahuis het bezoekers toch mogelijk om zich onder te dompelen in een heuse De Stijl-ervaring tijdens het themajaar Mondriaan tot Dutch Design.

De museumwoning wordt per 1 juni beperkt opengesteld: twee keer per week zullen er stadswandelingen van het museum naar de museumwoning gaan plaatsvinden waarbij men een volledig gerestaureerde voorkamer kan bewonderen. Bezoekers ervaren zo een exclusieve preview van een echt driedimensionaal Stijlschilderij. Daarnaast is het mogelijk een voorproefje te krijgen van hoe de rest van de woning er uit gaat zien middels een speciaal ontwikkelde virtual reality-app. De app, ontwikkeld door Grendel Games, biedt bezoekers een 3D-inkijk in hoe het huis gaat worden: een virtuele blik achter de schermen.

In Drachten realiseerde Van Doesburg zijn eerste grote opdracht: het kleurontwerp voor 16 middenstandswoningen in 1921. Een van deze woningen wordt momenteel, na uitvoerige kleur- en bouwhistorische onderzoeken, zowel binnen als van buiten in de originele staat teruggebracht. Het Van Doesburg-Rinsemahuis wordt (inter)nationaal gezien als een publiekstrekker en een van de hoogtepunten van het werk van grondlegger van kunststroming De Stijl, Theo van Doesburg.

De data van de stadswandelingen worden binnenkort bekend gemaakt op de website:  www.museumdrachten.nl.

Op dit moment is er bovendien een grote tentoonstelling over Theo van Doesburg en De Stijl in Drachten in Museum Dr8888 te zien. De tentoonstelling loopt tot en met 25 juni. De openstelling van de museumwoning kan mooi gecombineerd worden met deze tentoonstelling.

BRON: Persbericht Museum Drachten

Lees ook:Kröller-Müller koopt schets Brancusi
Lees ook:Nieuwe Lalique musea openen de deuren
Lees ook:Museum Dr8888 trapt Stijljaar 2017 af met César Domela tentoonstelling
Lees ook:Theo van Doesburg in Leiden en Londen
Lees ook:Den Haag pakt uit met Mondriaan en De Stijl in 2017

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>