Hermitage Amsterdam toont Russische Romanov-historie

Romanovs en Revolutie, Hermitage Amsterdam

1917: Romanovs en Revolutie, Hermitage Amsterdam

Honderd jaar na het uitbreken van de Russische Revolutie opent de Hermitage Amsterdam op 4 februari aanstaande de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie. Ruim 250 exclusieve objecten komen naar Amsterdam vanuit St.-Petersburg en Moskou, waaronder schilderijen, toegepaste kunst, persoonlijke kostuums van de tsaren, historische documenten en foto’s. De voorwerpen brengen het indrukwekkende verhaal in beeld van het tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra en de explosieve politieke en sociale omstandigheden tijdens Nicolaas’ regering. Het publiek ervaart het scherpe contrast tussen enerzijds het mondaine St.-Petersburg met zijn bloeiende kunsten en anderzijds de om zich heen grijpende maatschappelijke onrust. Achteraf blijken keuzes en beslissingen van de tsaar de Revolutie en het einde van de Romanovs in Rusland na ruim 300 jaar onafwendbaar te hebben gemaakt. De laatste levensjaren van het tsarengezin komen heel nabij. Alle gezinsleden werden in juli 1918 vermoord. 1917 wordt dan ook gezien als hét kantelpunt in de Russische geschiedenis.

1917 was dan een kantelpunt en de dood van de Romanovs was lang met geheimen verhuld, maar ook daarvoor speelde het leven van de tsarenfamilie al tot de verbeelding. Er was zelfs een band met het Nederlandse Koningshuis. Schrijver Alexander Münninghoff deed voor de Hermitage Amsterdam onderzoek in het Koninklijk Huisarchief naar de band tussen koningin Wilhelmina en tsaar Nicolaas II, die zich kenmerkte door loyaliteit, maar ook door nuchterheid. De vorstin was via haar grootmoeder Anna Paulowna een bloedverwant van de Romanovs, een sterke familieband die de relaties decennialang bepaalde. Wilhelmina bleef loyaal aan de Romanovs, de communisten zag ze in de eerste plaats als tsarenmoordenaars. Inderdaad hadden de bolsjewieken de tsaar en zijn gezin vermoord, in 1918. Pas in 1942, als laatste in Europa, gaf de koningin goedkeuring aan erkenning van de Sovjet-Unie.

Anderzijds spreekt uit twee door haarzelf in 1902 met potlood volgeschreven schriften, later gepubliceerd als ‘Regeeringsherinneringen’, weinig vertrouwen in de beweegredenen van de tsaar toen die in 1898 zijn ‘Vredesboodschap’ en oproep tot een Vredesconferentie de wereld in stuurde. De organisatie van de conferentie werd Nederland toebedeeld. De reactie van de koningin, toen nog geen achttien jaar oud, getuigde van politiek begrip, maar de boodschap van de tsaar ‘…wekte bij mij niet eens een medelijdend schouderophalen; immers het was niet te verwachten dat deze vroome menschen verder zouden komen dan vroome woorden…’. ‘Hoe gaarne had ik dan ook aan ieder die het horen wilde gezegd hoe weinig sympathie ik voor de idealen van den Keizer van Rusland gevoelde; maar ik mocht niet spreken, ik moest mijn rol spelen en doen alsof ik met de ontwapeningsvoorstellen instemde’.

De conferentie vond in 1898 plaats in Den Haag. Erop terugblikkend schreef de koningin: ‘Het volk was wel enthousiast.., ‘… Dit alles koste aan mijn zak meerdere duizenden..’. ‘… Bij mij rees de vraag, is Keizer Nikolaas te goeder trouw? Is het mogelijk dat een vorst een zoo weinig praktische blik heeft dat hij zulke idealistische pogingen waagt? Hadden zijne moeder of zijne vrouwe hem daartoe bewogen? Of was het ter bereiking van politieke doeleinden dat het vredewoord gesproken is? Voor mij is de Keizer een onoplosbaar raadsel’.

Nicolaas II slaagde er in zijn zin door te drukken, gedreven als hij was als toegewijd christen door de oude visie binnen de Romanovfamilie, dat hij als vredevorst verplicht was de mensheid voor een wereldoorlog te behoeden. In 1907 werd de tweede Vredesconferentie gehouden, ook in Den Haag. De derde stond gepland voor 1915, maar ging niet door omdat de Eerste Wereldoorlog al woedde.

Het onderzoek van Münninghoff is gepubliceerd in het boek 1917: Romanovs & Revolutie.

De tentoonstelling is te zien vanaf 4 februari tot en met 17 september.

BRON: Persbericht Hermitage Amsterdam 

 

Lees ook:Honderdjarigen ontvangen in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Kunstenares Marte Röling krijgt Eremedaille
Lees ook:Hermitage Amsterdam memoreert huwelijk Willem II en Anna Pavlovna
Lees ook:Hermitage Amsterdam viert geboortedag Napoleon met fotowedstrijd
Lees ook:Hermitage Amsterdam maakt winnaars tafeldekwedstrijd bekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>