Museum Dr8888 trapt Stijljaar 2017 af met César Domela tentoonstelling

Op 29 januari trapt Museum Dr8888 het themajaar Mondriaan tot Dutch Design af met de tentoonstelling César Domela, De Stijl in kunst en typografie. César Domela was graficus, fotograaf, typograaf, edelsmid en lid van kunstbeweging De Stijl. De tentoonstelling toont een dwarsdoorsnede van het werk van deze creatieve duizendpoot en is tot en met 2 april  in het museum te zien.

César Domela Nieuwenhuis (1900-1992) heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de kunstbeweging door de introductie van reliëfs en door elementen uit De Stijl en constructivisme toe te passen op de vormgeving van advertenties en typografie. Hij was de jongste zoon van politicus en grondlegger van de socialistische beweging in Nederland, Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

Museum Dr8888 toont een dwarsdoorsnede van deze duizendpoot: van zijn ontwerpen voor tijdschriften tot zijn reliëfs. Naast werken van César Domela zijn op de tentoonstelling werken te zien van collega-kunstenaars Theo van Doesburg en Thijs Rinsema, alsmede Piet Zwart, Jac Jongert en andere vormgevers en typografen die zowel door het constructivisme als De Stijl zijn beïnvloed.

In 2017 is het honderd jaar geleden dat de Nederlandse kunstbeweging De Stijl is opgericht. Nederland viert dit met het themajaar Mondriaan tot Dutch Design. Gedurende het hele jaar vinden er door heel Nederland tal van inspirerende tentoonstellingen en evenementen plaats. César Domela, De Stijl in kunst en typografie is de eerste in een reeks van vier grote tentoonstellingen die Museum Dr8888 organiseert in het kader van het themajaar. Naast Museum Dr8888 doen ook Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden en de voormalig Rijksluchtvaartschool in Eelde als vertegenwoordigers van Noord-Nederland mee aan het themajaar.

Deze tentoonstelling komt mede tot stand dankzij de medewerking van onder meer de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Gemeentemuseum Den Haag, het Centraal Museum Utrecht en particuliere bruikleengevers. Het themajaar Mondriaan tot Dutch Design is een samenwerking tussen NBTC Holland Marketing, Den Haag Marketing, Toerisme Utrecht, Amersfoort Citymarketing, Visit Brabant, Leiden Marketing, Visit Veluwe en Museum Drachten. Kijk voor meer informatie over het landelijke programma op: www.mondriaantotdutchdesign.nl

BRON: Persbericht Museum Dr8888

 

Lees ook:Den Haag pakt uit met Mondriaan en De Stijl in 2017
Lees ook:Gemeentemuseum Den Haag past Mondriaan & De Stijl aan
Lees ook:Museumwoning Van Doesburg-Rinsemahuis vanaf juni van start met programmering
Lees ook:De talenten van de toekomst bij ArtEZ
Lees ook:De bloemen van Piet Mondriaan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>