Hedendaags Afrikaans design in Kunsthal Rotterdam

01 – Cyrus Kabiru
Caribbean Sun, 2012
image from the C-Stunners photography series
© Carl de Souza
AFP/Getty Images via Kunsthal Rotterdam

Dit najaar laat de Kunsthal Rotterdam nieuw licht schijnen op hedendaags Afrikaans design. Met werk van meer dan 120 kunstenaars en ontwerpers, laat ‘Making Africa’ zien hoe design samengaat met de economische en politieke veranderingen van het Afrikaanse continent, en deze veranderingen zelfs voedt. De tentoonstelling focust op een nieuwe generatie creatieven die met hun experimentele aanpak en vanzelfsprekende gebruik van nieuwe media, de wereld laat kennismaken met een nieuwe kijk op Afrika.

De creatieven werken vaak in meerdere disciplines tegelijk en breken daarbij graag met bestaande conventies. ‘Making Africa’ geeft een verrassend, humoristisch en levendig beeld van design in de breedste zin van het woord. De brilontwerpen van de Keniaanse Cyrus Kabiru zijn gemaakt van spullen die hij op straat vindt, van sponsjes tot schroeven. Met zijn ‘C-stunners’ laat Kabiru zien dat we met oogkleppen op naar de wereld kijken – ook naar Afrika. Er zijn meubelontwerpen, zoals de kleurrijke, twee-potige ‘Sansa armchairs’ van de Malinese Cheick Diallo, van aan elkaar geknoopt nylon visdraad. En opmerkelijke kartonnen stadsmodellen van Bodys Isek Kingelez, animatiekunst van de Zuid-Afrikaanse Robin Rhode en de ‘urban fashion’ fotografie van de Mozambikaanse Mário Macilau van jongeren op zoek naar hun identiteit. Ook laat de tentoonstelling architectuur zien van onder meer Francis Kéré, David Adjaye en van de Nigeriaanse architect en designer Kunlé Adeyemi, oprichter van het ook in Nederland actieve NLÉ die jarenlang nauw heeft samengewerkt met Rem Koolhaas bij OMA.

‘Making Africa’ toont de mogelijkheden van dit veelzijdige continent met werken uit een breed scala aan creatieve vakgebieden – object- en meubelontwerpen, grafische kunst, illustratie, mode, architectuur, stedenbouw, ambacht,  video, film en fotografie – waarbij design de rol heeft van katalysator voor verandering. Wanneer men over de explosieve vooruitgang van Afrika spreekt, wordt meestal verwezen naar de dynamische economie die zich op dit continent sneller ontwikkelt dan in de rest van de wereld. Dit is ook zichtbaar in de 650 miljoen mobiele telefoons in Afrika  – meer dan in de VS en in Europa. De meeste van deze apparaten hebben toegang tot het internet, en deze poort naar de wereld is van fundamenteel belang voor de huidige transformatie van het Afrikaanse continent en van grote invloed op het werk van kunstenaars en ontwerpers.

De tentoonstelling is ingedeeld in vier thema’s: ‘Prologue’, over de beeldvorming in het westen, ‘I and We’, over sociale interactie, ‘Space and Object’ over het individu en de invloed van de omgeving en ‘Origin and future’, over de verbinding tussen traditie en moderniteit. De tentoonstelling verbindt hedendaags design met voorbeelden van magazines en fotografie uit de jaren rond 1960, ‘Het Jaar van Afrika’ waarin de dekolonisatie van Afrika een vlucht nam. De vergelijking laat zien hoe de jonge generatie vaak bewust verwijst naar werk uit deze eerste jaren van een onafhankelijk Afrika en het positieve, zelfbewuste gevoel uit die tijd terugpakt.

Een onderscheidend kenmerk van de tentoonstelling zit in het ontwikkelingsproces. De onderzoeksperiode besloeg meer dan twee jaar, met vele interviews en denktanks met ontwerpers, kunstenaars, onderzoekers, architecten, galeriehouders en curatoren, en vormt een unieke bron voor het samenstellen van ‘Making Africa’. Een omvangrijke en beeldrijke Engelstalige catalogus brengt het verzamelde onderzoeksmateriaal samen in een overzichtelijk naslagwerk, met interviews en uitgebreide toelichting bij alle objecten: ‘Making Africa – A Continent of Contemporary Design‘ is een uitgave van het Vitra Design Museum en te koop voor €69,90 in de Kunsthalwinkel (ISBN 978-3-931936-52-5).

Op zondag 2 oktober vindt van 11.00 tot 17.00 uur het Making Africa Festival plaats in de Kunsthal. Gedurende de dag zijn er verschillende optredens, workshops, rondleidingen en lezingen. Voor het programma, doorspekt met Afrikaanse muziek, eten en dans, wordt samengewerkt met Afrovibes Festival, Wereldmuseum Rotterdam en Vitra Design Museum. Met onder andere verhalen van theatermaker Ogutu Muraya en een fashion show door Lady Africa.

De tentoonstelling in de Kunsthal maakt onderdeel uit van het Afrikajaar in Rotterdam, waarbij verschillende culturele instellingen zich richten op de Afrikaanse cultuur. De tentoonstelling Afrika010 in het Wereldmuseum laat zien hoe de Afrikaanse cultuur en geschiedenis op verschillende manieren met Rotterdam verweven is, en vormt een mooi contrast en aanvulling op de hedendaagse benadering van Making Africa in de Kunsthal. Vanaf 1 oktober organiseren verschillende culturele instellingen in Rotterdam, waaronder Kunsthal, Wereldmuseum, Het Natuurhistorisch en Museum Boijmans Van Beuningen, gezamenlijk een Afrika-route. Meer informatie volgt op www.kunsthal.nl en www.afrika010.nl

‘Making Africa. Continent van hedendaags design’ wordt gepresenteerd in de Kunsthal Rotterdam van 1 oktober 2016 tot en met 15 januari 2017. Het is een tentoonstelling van Vitra Design Museum in Weil am Rhein en Guggenheim Bilbao. Curator van ‘Making Africa’ is Amelie Klein van het Vitra Design Museum. Adviserend curator is Okwui Enwezor, directeur van Haus der Kunst in München en directeur van de 56e Biënnale van Venetië (2015).

BRON: Persbericht Kunsthal Rotterdam

Lees ook:Africa out Loud: muziek, architectuur en kunst vanaf het Afrikaanse continent
Lees ook:De Nieuwe Kerk en Magisch Afrika
Lees ook:Glimp naar de toekomst: Africa Out Loud!
Lees ook:Magisch Afrika en het Koninklijke bezoek
Lees ook:Arne Quinze in Kunsthal Rotterdam

1 Reacties // Reageer

One thought on “Hedendaags Afrikaans design in Kunsthal Rotterdam

  1. Afrika Kunst

    Ik heb deze tentoonstelling gelijk in mijn agenda gezet, ga er zeker een keer naartoe. Dank voor het plaatsen, super leuk!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>