The Yellow Brick Road bij Van Gogh Museum Amsterdam

Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum) loopt over de Yellow Brick Road naar het Van Gogh Museum samen met The Wizard of Oz-personages Dorothy en haar hondje Toto. Fotograaf: Jan-Kees Steenman

Axel Rüger, directeur Van Gogh Museum, heeft onlangs de Yellow Brick Road onthuld. Dit is een 3D-reproductie van de iconisch gele bakstenenweg uit The Wizard of Oz. De beroemde Hollywoodmusical uit 1939 met filmlegende Judy Garland is al generaties lang een begrip in de internationale homogemeenschap. In het kader van de Amsterdam Gay Pride en de EuroPride is de Yellow Brick Road aangelegd.

Volgens Axel Rüger is het Van Gogh Museum trots op de diversiteit aan bezoekers die het museum jaarlijks trekt en wenst het museum dan ook iedereen een fantastische Amsterdam Gay Pride en EuroPride toe. “Met de 3D-reconstructie van de Yellow Brick Road – die loopt van het kassagebied naar het entreegebouw – laat het Van Gogh Museum zien dat het zijn deuren wagenwijd open heeft staan voor iedereen, dus ook de LHBTQI-gemeenschap. Door middel van de Yellow Brick Road zetten we die groep deze week extra in het zonnetje. Wij moedigen iedereen aan het museum te betreden via het gele pad om daar een wereld vol kleur en inspiratie te ontdekken.”

Het sprookjesachtige verhaal van The Wizard of Oz gaat over Dorothy (Judy Garland), die door een tornado terechtkomt in een land vol kleuren ‘ergens achter de regenboog’. De boodschap van The Wizard of Oz (de kracht van verbeelding, moed, bevrijding, diversiteit en vriendschap) appelleert aan generaties LHBTQI’ers. In tijden dat homoseksualiteit niet geaccepteerd was, stelden homo’s de vraag ‘Are you a friend of Dorothy?’ om te bepalen of ze met gelijkgestemden te maken hadden. Daags na de begrafenis van filmlegende en homo-icoon Judy Garland in 1969 braken de beroemde Stonewall-rellen in New York uit: de geboorte van Gay Pride.

Er zijn geen bronnen bekend waaruit blijkt dat Van Gogh seksuele betrekkingen heeft gehad met mannen. Wel had hij diepe, hartstochtelijke vriendschappen met mannen. Axel Rüger: “Maar waar het om gaat is creativiteit – een belangrijk thema in het leven van Van Gogh, The Wizard of Oz én van Amsterdam Gay Pride en EuroPride. Door middel van creativiteit en verbeelding wordt een alternatieve wereld denkbaar, een van hoop en schoonheid die troost biedt én inspireert. Ook vriendschap is een belangrijke overeenkomst, die zie je vooral in deze week van Amsterdam Gay Pride, waarin saamhorigheid en diversiteit een centrale rol spelen.”

BRON: Persbericht Van Gogh Museum 

Lees ook:Uitmarkt 2015: de groei van het talent
Lees ook:Bert & Ernie in het Van Gogh Museum
Lees ook:Van Gogh Museum krijgt nieuwe entree
Lees ook:Wie bezit kunst van schilder Daan van Driel?
Lees ook:Vincent van Gogh op bouwschutting

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>