Hedendaagse Chinese Kunst uit de Collectie Sigg

Beeld: Zhang Huan, Family Tree, Composició. Collectie Gemeente Sittard-Geleen / De Domijnen.

Van 14 juli tot en met 30 oktober 2016 is in het Bonnefanten Hedge House van buitenplaats Kasteel Wijlre de tentoonstelling Family Tree te zien. De tentoonstelling is opgezet als een dialoog tussen het filosofische gedachtegoed zoals dat verbonden is met buitenplaats Kasteel Wijlre, en de denkwerelden die besloten liggen in de kunstwerken van een aantal hedendaagse Chinese kunstenaars. In de aanloop naar de uitreiking van de Bonnefanten Award for Contemporary Art (BACA) 2016, die deze keer focust op China, wordt in Family Tree een selectie getoond uit de unieke collectie hedendaagse Chinese kunst van verzamelaar Uli Sigg. Deze keuze is aangevuld met werken van Chinese kunstenaars uit verschillende openbare en particuliere collecties uit de Euregio. De tentoonstelling laat zien hoe deze werken inhoudelijk aansluiting vinden bij een aantal tijdloze levensvragen. Zo is in de fotoserie Family Tree te zien hoe het hoofd van kunstenaar Zhang Huan steeds verder wordt bedekt door Chinese kalligrafie. De tekens omschrijven volksverhalen en familierelaties van Huan, waardoor zijn identiteit letterlijk van zijn gezicht is af te lezen.

Uli Sigg had als zakenman en ambassadeur van Zuid-Oost Azië een impact op de verschuiving van het economisch beleid van China na het Mao-tijdperk. Hij verzamelt al ruim 30 jaar Chinese hedendaagse kunst, hetgeen neerkomt op de historische ontwikkeling van de hedendaagse kunst in China als geheel. Inmiddels heeft hij op dit gebied ’s werelds belangrijkste en meest samenhangende collectie bij elkaar gebracht. Het grootste deel hiervan, bestaande uit 1510 werken, is recent overgedragen aan het in 2019 te openen museum M+ in Hong Kong.

Deze tentoonstelling is een van de gezamenlijke projecten van het Bonnefantenmuseum en buitenplaats Kasteel Wijlre.

BRON: Persbericht Bonnefanten Hedge House

Lees ook:Family Tree – Hedendaagse Chinese Kunst uit de Collectie Sigg in het Hedge House
Lees ook:Stephen Wilks in het Bonnefanten Hedge House
Lees ook:Kim Zwarts toont CompositionsTrouvées in Bonnefanten Hedge House
Lees ook:Bonnefantenmuseum Hedge House presenteert: Ričardas Vaitiekūnas
Lees ook:CERAMIX zorgt voor indrukwekkende eindsprint 2015 Bonnefantenmuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>