Rijksmuseum biedt gratis toegang tot Marten & Oopjen

Rembrandt van Rijn (1606-1669), Portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit, 1634. Olieverf op doek. Gezamenlijke aankoop van de Staat der Nederlanden en de Republiek Frankrijk, collectie Rijksmuseum/collectie Musée du Louvre, 2016

Op zaterdag 2 juli 2016 zijn de werken van Rembrandt ‘Marten & Oopjen’ voor het eerst te zien in het Rijksmuseum. Om dit te vieren is het Rijksmuseum die dag gratis toegankelijk van 9.00 uur ‘s ochtends tot 21.00 uur ‘s avonds.

Rembrandt schilderde de huwelijksportretten op 28-jarige leeftijd in opdracht van de twee jong gehuwden Marten Soolmans en Oopjen Coppit in 1634 in Amsterdam. De meer dan twee meter hoge portretten verbleven vervolgens bijna 400 jaar in privébezit. Begin dit jaar werden de twee portretten gezamenlijk gekocht door Nederland en Frankrijk, een unicum. De komende drie maanden krijgen Marten & Oopjen een ereplaats naast de Nachtwacht. Ze zijn te zien van 2 juli tot en met 2 oktober. Daarna worden ze gerestaureerd in het restauratie-atelier van het Rijksmuseum.

De twee portretten zijn in de laatste 150 jaar een keer te zien geweest voor het publiek in Nederland: in 1956 in het Rijksmuseum. Vanaf 10 maart tot en met 13 juni 2016 zijn ze onder veel belangstelling in het Louvre getoond. Na de presentatie in het Rijksmuseum en de daaropvolgende restauratie worden de schilderijen eerst drie maanden in het Rijksmuseum getoond en daarna drie maanden in het Louvre in Parijs. Vervolgens vijf jaar in het Rijksmuseum en vijf jaar in het Louvre. Daarna zijn ze om de acht jaar afwisselend in Rijksmuseum en Louvre te zien. Tussen de beide musea is overeengekomen dat de doeken altijd samen getoond worden.

“Wat iedereen voor onmogelijk hield is nu bewaarheid: de meest gewilde en minst getoonde Rembrandts ter wereld komen nu, afwisselend in het Louvre en het Rijksmuseum, in het publieke domein en binnen ieders bereik,” aldus Wim Pijbes van het Rijksmuseum. Ook Jet Bussemaker, Minister OCW is blij: “Ik ben verheugd, omdat de schilderijen nu definitief in publiek bezit zijn. Daarmee zijn ze van ons allemaal en kan iedereen, jong en oud, er van genieten. Ik zou zeggen: komt dat zien!”

Om Marten & Oopjen te verwelkomen in Nederland en iedereen in de gelegenheid te stellen de topstukken te bewonderen, opent het Rijksmuseum gratis zijn deuren van 9 tot 21 uur. Deze gratis dag wordt mede mogelijk gemaakt door ING. Om deze bijzondere aankoop te vieren geeft het Rijksmuseum bovendien een Marten & Oopjen Magazine cadeau aan alle kinderen uit groep 6 en 7 van het basisonderwijs. Het magazine, geschreven door kinderboekenschrijver Jan Paul Schutten, is mogelijk gemaakt door het Henry M. Holterman Fonds/Rijksmuseum Fonds. Eind juni wordt het magazine in samenwerking met Thiememeulenhoff verstuurd naar alle basisscholen. Daarna blijft het magazine digitaal beschikbaar voor het onderwijs. Op 1 juli 2016 wijdt het tv-programma Het Klokhuis een speciale aflevering aan Marten & Oopjen.

BRON: Persbericht Rijksmuseum

Lees ook:Rijksmuseum lanceert mini-docu over Marten en Oopjen
Lees ook:Marten en Oopjen bij je thuis aan de muur
Lees ook:Zomerattractie Reis in de tijd open in De Nieuwe Kerk
Lees ook:Kabinet en Rijksmuseum kopen samen twee Rembrandts
Lees ook:Taco Dibbits wordt nieuwe hoofddirecteur Rijksmuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>