Taco Dibbits wordt nieuwe hoofddirecteur Rijksmuseum

Taco Dibbits CREDITS: Rijksmuseum

De Raad van Toezicht van het Rijksmuseum heeft Taco Dibbits benoemd als nieuwe hoofddirecteur van het Rijksmuseum. Dibbits (1968) is kunsthistoricus (Vrije Universiteit Amsterdam en Cambridge, 1993) en vanaf 2008 directeur Collecties van het Rijksmuseum. Dibbits volgt per 15 juli 2016 Wim Pijbes op.

Minister Bussemaker (OCW), aan wie de benoeming is voorgelegd, heeft met enthousiasme kennis genomen van de keuze van de Raad. De Ondernemingsraad van het Rijksmuseum heeft positief over de benoeming geadviseerd.

Dibbits werkt sinds 2002 in het Rijksmuseum, vanaf 2008 als directeur Collecties. Hij speelde een centrale rol bij de inrichting en presentatie van het vernieuwde Rijksmuseum, dat na de renovatie in 2013 weer zijn deuren opende. Hij was nauw betrokken bij de ontwikkeling van Rijksstudio, de succesvolle website van het Rijksmuseum. Hij werkte aan grote aanwinsten, zoals de Bacchant van Adriaen de Vries (2015) en Rembrandts Marten en Oopjen (2016). Verder stond hij aan de wieg van de zeer succesvolle tentoonstellingen Rembrandt & Caravaggio in 2006 en Late Rembrandt in 2015.

Volgens Jaap de Hoop Scheffer, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Rijksmuseum, wordt met Taco Dibbits een grote internationale ervaring gecombineerd met zijn passie voor kunst en geschiedenis. “Hij is nu reeds een boegbeeld van het Rijksmuseum. Vanuit de inhoud gedreven is Taco bij uitstek in staat verder vorm te geven aan de voortgang van het proces van vernieuwing en ontwikkeling, noodzakelijk om de bezoeker van het museum steeds weer te inspireren en te verbazen.” Taco Dibbits zelf is blij met zijn benoeming: “Het Rijksmuseum is één van de mooiste musea in de wereld, het is daarom fantastisch om er leiding aan te mogen geven. De schatten van het museum hebben volgens mij de kracht te verbinden. Het is een museum van en voor iedereen.” Ook Wim Pijbes is verheugd over de benoeming van Dibbits als zijn opvolger: “Het Rijksmuseum straalt en dat is mede de verdienste van Taco. Ik ben daarom verheugd dat hij de nieuwe hoofddirecteur is geworden.” De directie van het Rijksmuseum bestaat verder uit Erik van Ginkel, zakelijk directeur.

BRON: Persbericht Rijksmuseum

Lees ook:Wim Pijbes vertrekt als directeur Rijksmuseum
Lees ook:Het Rembrandthuis krijgt in Lidewij de Koekkoek nieuwe directeur
Lees ook:TextielMuseum en het Rijksmuseum gaan samenwerken
Lees ook:Beatrix Ruf is nieuwe directeur Stedelijk Museum
Lees ook:Kris Callens wordt nieuwe directeur Fries Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>