Kröller-Müller Museum koopt opnieuw werken van Alexander Bogomazov

Alexander Bogomazov, Memories of the Caucasus CREDITS: Kröller Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum heeft twee futuristische tekeningen aangekocht van de Oekraïense schilder en theoreticus Alexander Bogomazov (Jampol 1880-Kiev 1930). Het gaat om Landscape, Caucasus (1916) en Memories of the Caucasus (1916). De werken werden op de Tefaf 2016 aangeboden bij kunsthandel James Butterwick uit Londen. De aankoop van in totaal 210.000 euro is mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij. Het museum ziet de werken van Bogomazov als een belangrijke aanvulling op die van de Italiaanse futuristen in de collectie: Giacomo Balla, Umberto Boccioni en Gino Severini. De tekeningen zijn vanaf heden te zien als onderdeel van de collectiepresentatie, samen met vier eerder verworven tekeningen van Bogomazov: Tramlijn, Lvovskaya ulitsa, Kiev (1914), Bos, Boyarka (1915), Locomotief (1915) en Kreshchatik (1914).

Bogomazov behoorde tot de Russische avant-garde. Hij studeerde met Alexander Archipenko en Alexandra Exter en exposeerde met Natalia Goncharova en Mikhail Larionov. Zoals veel kunstenaars van zijn generatie bewandelde hij een pad van verschillende opeenvolgende stijlen, zoals symbolisme, pointillistisme en Fauvisme. Zijn werk in de periode tussen 1913 en 1916 is puur futuristisch en valt samen met het hoogtepunt van het Italiaanse futurisme, dat Bogomazov kende via publicaties. Bogomazov is, ondanks de eigenheid en hoge kwaliteit van zijn werk, in vergelijking met zijn collega’s uit de Russische avant-garde een ‘grote onbekende’. Pas in 1973 kwamen enkele van zijn werken buiten Kiev, op de tentoonstelling Tatlin’s Dream bij Fischer Fine Art in Londen. In 1991 vond een overzicht van zijn werk plaats in het Musée d’Art Moderne in Toulouse.

BRON: Persbericht Kröller-Müller Museum

Lees ook:Kröller-Müller koopt futuristische werken van Alexander Bogomazov
Lees ook:herman de vries in het Kröller-Müller
Lees ook:Kröller-Müller Museum koopt bijzonder werk aan van Giacomo Balla
Lees ook:De Armando-collectie van Tony de Meijere
Lees ook:Ger van Elk: Pionier van de conceptuele kunst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>