Kröller-Müller Museum presenteert werk van Leo Vroegindeweij

Leo Vroegindeweij, Zonder titel, 1987 CREDITS: Kröller-Müller Museum

Van 14 mei tot en met 28 augustus presenteert het Kröller-Müller beelden en werken op papier van Leo Vroegindeweij (Dirksland, 1955). Te zien zijn werken uit de periode 1976-2000, afkomstig uit de voormalige collectie van Art & Project en de collectie van het museum.

Vroegindeweij wordt in de jaren ’80 van de vorige eeuw bekend met een reeks beelden, gevouwen uit platen lood of koper. De platen zijn gesneden uit één grondplan en ze zijn complementair aan elkaar, zoals een Yin- en Yang-teken. Door de platen te boetseren en te vervormen maakt Leo Vroegindeweij beelden met vloeiende, sensuele oppervlakken en met scherpe, grillige snijranden die zacht het licht absorberen of juist weerkaatsen.

Naast deze letterlijk met de hand gevormde beelden gaat Vroegindeweij ook vormen in cement gieten. Hij combineert deze weer met zachte materialen als lood, koper of aluminium, of met gestolde oppervlaktes van tin of bijenwas, waardoor het beeld naast een zekere stoerheid ook een element van kwetsbaarheid krijgt. Ook prefab-onderdelen worden gebruikt, zoals in een ritmische stapeling van gebogen stoepranden, bekroond met grillig gekreukt aluminium. Of in het werk met vijftien zeshoekige betontegels, op de vloer geordend in een cirkelend patroon, rustend op frêle aluminium wiggen.

Eenzelfde tegenstelling in aanzien en eigenschappen van de gebruikte materialen kenmerkt een monumentaal beeld met drie rioolbuizen uit 1992. Hierin spelen enkele poederwitte gipsen bollen een spel met de cirkelbaan van de buizen. In 2002 krijgt het beeld een ‘eigen huis’ in de vorm van een plantenkas. Het werk is nu te zien in de beeldentuin van het museum.

Na zijn post-academische opleiding bij Ateliers ‘63 in Haarlem (1976-1978) is Leo Vroegindeweij verbonden aan de prestigieuze galerie Art & Project (1968-2001). In 2013 schenkt Adriaan van Ravesteijn (1938-2015), voormalig galeriehouder van Art & Project, ruim tweehonderd kunstwerken aan het Kröller-Müller Museum, waarvan ruim twintig van Leo Vroegindeweij.

BRON: Persbericht Kröller-Müller Museum

Lees ook:Kersttip: Kröller-Müller Museum
Lees ook:Ger van Elk: Pionier van de conceptuele kunst
Lees ook:herman de vries in het Kröller-Müller
Lees ook:Van Gogh Beeldconcert van Lavinia Meijer in Kröller-Müller Museum
Lees ook:De Armando-collectie van Tony de Meijere

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>