Rijksmuseumtuinen. CREDITS: Rijksmuseum
De Rijksmuseumtuinen zijn klaar voor het zomerseizoen. Nieuw zijn twee 18e-eeuwse buitenbeelden en een Haarlems tuinhuis. Na een grondige restauratie krijgen zij een permanente plaats in de gratis toegankelijke tuinen van het Rijksmuseum in Amsterdam. Vanaf 16 april starten er speciale rondleidingen door de groene buitenzaal over de flora, de historische bouwfragmenten en kunstwerken.Nieuw in de buitencollectie zijn twee vroeg 18e-eeuwse zandstenen ‘kinderkens’ van Antwerpse beeldhouwer Jan Pieter van Baurscheit de Oude (1669-1728) die na langdurige restauratie voor het eerst te zien zijn. De twee kinderkoppels verbeelden de thema’s Liefde en Haat. Dit soort allegorieën waren in de tweede helft van de 17e en de eerste helft van de 18e eeuw buitengewoon populair in de tuinensculptuur.
In de 17e-eeuwse waterpoort uit Gorinchem luidt vanaf 25 april voor het eerst sinds 130 jaar weer een klok. Naast de restauratie van de wijzerplaten en wijzers, is ook een modern uurwerk geplaatst (aangestuurd door de Atoomklok in Genève). Een nauwgezet opnieuw afgegoten kopie van het origineel maakt de klok weer speelbaar. De restauratie werd betaald met het geld dat behoorde bij de in 2013 aan Wim Pijbes uitgereikte IJ-prijs en is mede mogelijk gemaakt door de steun van particulieren.
In het westelijk gedeelte van de tuinen bij het grote buitenschaakbord is een Haarlemse tuinkoepel in gebruik als tuinpaviljoen voor koffie en ijsjes. Het tuinhuis stond in de 18e eeuw langs het Spaarne bij Haarlem en deed tot voor kort dienst als onbestemd rommelhok in de Rijksmuseumtuinen. Bij de fontein van de Deense kunstenaar Jeppe Hein bevindt zich een tweede historisch tuinhuisje waar de bezoeker versnaperingen kan kopen.Van 16 april t/m 22 mei kunnen bezoekers op woensdag en in het weekend deelnemen aan een rondleiding door de tuinen. Een bloemen- en tuinspecialist vertelt over de tulpen met het kleurenpalet van de kimono-schilderijen van George Hendrik Breitner, de monumentale vleugelnootboom en het oorspronkelijke tuinontwerp van de 19e-eeuwse architect Pierre Cuypers. Ook de keuzes voor de inrichting van de huidige tuinen komen aan bod.
De Rijksmuseumtuinen zijn dagelijks vrij toegankelijk van 9-18 uur.
BRON: Persbericht Rijksmuseum
Lees ook:Genieten van de maand juni en Alexander Calder in de tuinen van het Rijksmuseum
Lees ook:Deze zomer: Jean Dubuffet in de Rijksmuseumtuinen
Lees ook:Rijksmuseum toont eindelijk Meisje met brede hoed
Lees ook:Miró in de tuin van het Rijksmuseum
Lees ook:Nog meer reden voor een Rijksmuseumbezoek: de Philipsvleugel per 01-11