Laatste weekend David Bowie is in het Groninger Museum

David Bowie is in het Groninger Museum CREDITS: Groninger Museum

Ruim 200.700 mensen hebben de expositie David Bowie is in het Groninger Museum bezocht. Met dit aantal staat Groningen na Londen op de tweede plek in de rij steden waar David Bowie is eerder te zien was, en trok meer bezoekers dan in de wereldsteden Berlijn, Parijs, Melbourne, Toronto, São Paulo en Chicago. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 10 april en is uitverkocht.
Niet alleen het Groninger Museum is blij met dit resultaat, ook de winkels en horeca profiteerden van het succes. Vanuit de hele wereld kwamen kunstliefhebbers en fans van David Bowie naar het museum. Voor ruim 4 van de 10 bezoekers aan David Bowie is was dit het eerste bezoek aan het Groninger Museum en voor 1 op de 5 bezoekers was de expositie aanleiding voor een eerste bezoek aan de stad Groningen. Onder de Nederlandse bezoekers kwam 75% van buiten de provincie Groningen. Maarliefst 1 op de 10 bezoekers kwam uit het buitenland, waarvan 50% uit Duitsland. Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum: “Wij zijn blij en trots dat wij deze tentoonstelling naar Nederland hebben kunnen halen, en zo de ervaring konden delen met onze bezoekers. De tentoonstelling spreekt tot de verbeelding, niet alleen voor de fans van David Bowie, maar voor een breed publiek.”

David Bowie is trok vanaf de opening in december al veel publiek en werd hoog gewaardeerd. Veel bezoekers kwamen zelfs meerdere keren: “Woensdag wordt het de derde keer dat ik ga. Ik vind de tentoonstelling echt geweldig, ik begin echt weer een Bowie-fan te worden” of vermaakten zich er úren: “Na 5,5 uur ‘David Bowie is’ zijn we toch nog even bij de meubelen van Joris Laarman gaan kijken.”

Naast de tentoonstelling werden er in het museum ook evenementen georganiseerd die gerelateerd waren aan David Bowie. Zo organiseerde het Groninger Museum iedere vrijdagavond een Bowie Late Night, waar de bezoekers voorafgaand aan het bezoeken van de tentoonstelling een lezing over David Bowie konden bijwonen. Deze avonden bleken zo in trek dat ze al voordat het programma bekend was waren uitverkocht. Onder meer journalist Leo Blokhuis, modeontwerper Hans Ubbink en Vogue-redacteur Nathalie Wouters gaven een lezing.

Ook buiten het Groninger Museum om werden veel activiteiten georganiseerd. In samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen reed er in januari elke weekend van Zwolle naar Groningen een trein met David Bowie-coupé. Reizigers konden met een virtual reality-bril een virtuele reis maken door de wereld van David Bowie. Het Noord Nederlands Orkest organiseerde een speciale concertreeks en in het Groninger Forum draaide maandenlang elk weekend een film van David Bowie. Winkels in de binnenstad van Groningen deden mee aan een Bowie-etalagewedstrijd, Noorderlicht Fotografie toonde concertfoto’s uit de jaren zeventig en het Stripmuseum liet strips, tekeningen en illustraties zien geïnspireerd op het karakter Ziggy Stardust.

David Bowie is reist door en is in 2017 te zien in Tokio, Japan. Het Groninger Museum dankt al haar partners en in het bijzonder het Victoria and Albert Museum in Londen voor de samenwerking rond de tentoonstelling.

BRON: Persbericht Groninger Museum

Lees ook:Laatste maand van David Bowie is in Groninger Museum
Lees ook:Groninger Museum viert verjaardag David Bowie
Lees ook:Tentoonstelling David Bowie is ook op zaterdagavonden open
Lees ook:100.000e bezoeker voor tentoonstelling David Bowie is in Groninger Museum
Lees ook:David Bowie is langer in Groninger Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>