Koning opent grootste Jheronimus Bosch-tentoonstelling ooit

Jheronimus Bosch, Visioenen van een Genie: nu te zien in Het Noordbrabants Museum CREDITS: Het Noordbrabants Museum

Koning Willem-Alexander heeft in ‘s-Hertogenbosch de grootste Jheronimus Bosch-tentoonstelling ooit geopend. Met een officiële dienst in de Sint Jan van Den Bosch en daarna een wandeling naar Het Noordbrabants Museum, waar de openingshandeling werd verricht met een alternatieve hooivork uit een hooiwagen, werd zo tevens de officiële aftrap voor het Bosch 500-jaar gegeven. 

In Het Noordbrabants Museum zijn enorm veel werken van Bosch te zien. Het is voor het eerst dat zoveel werken van de oude meester bij elkaar getoond worden. Vanaf morgen is deze groots opgezette overzichtstentoonstelling van Jheronimus Bosch (ca. 1450 ’s-Hertogenbosch 1516) te zien voor het publiek. De expositie is gebaseerd op het omvangrijkste en wereldwijde onderzoek dat ooit naar het relatief kleine oeuvre van Bosch is gedaan. Nooit eerder keerden zoveel werken van Bosch terug naar zijn stad ’s-Hertogenbosch waar ze ooit gemaakt zijn. Ter voorbereiding op de expositie zijn negen schilderijen gerestaureerd. De tentoonstelling zal een nieuw en verrassend beeld geven van het herijkte oeuvre van Jheronimus Bosch. De online kaartverkoop voor deze tentoonstelling is overigens al een tijdje gestart. Vanuit Soedan, Bolivia, Brazilië, Australië, Rusland, Canada en Amerika zijn reeds kaarten gekocht. Op dit moment zouden al bijna 100.000 online tickets verkocht zijn voor de tentoonstelling. Dat is meer dan de tentoonstelling van Rembrandt in het Rijksmuseum.

De tentoonstelling van Bosch in Het Noordbrabants Museum is niet de enige tentoonstelling die dit jaar te zien zal zijn met werken van Bosch of werken geïnspireerd op Bosch. Onder de noemer Bosch Grand Tour presenteren zeven Brabantse musea in vier steden een programma met dertien tentoonstellingen geïnspireerd op het werk van Jheronimus Bosch. Het Noordbrabants Museum participeert met vier tentoonstellingen. Het gaat om de volgende tentoonstellingen:

Jan Fabre: Tribute to Hieronymus Bosch in Congo
Zaterdag 11 juni t/m zondag 18 september 2016

De Belgische kunstenaar Jan Fabre (Antwerpen, 1958) maakte tussen 2011 en 2013 een serie monumentale ‘mozaïekpanelen’ onder de titel ‘Tribute to Hieronymus Bosch in Congo’. De serie maakt deel uit van zijn kritische reflecties over het koloniale verleden van België, een thema dat sinds 2002 veelvuldig voorkomt in het werk van Fabre. Tribute to Hieronymus Bosch in Congo is een verbeelding van de wreedheden en de absurditeit die Congo heeft ondergaan, gebruik makend van de beeldtaal uit de schilderijen van Jheronimus Bosch.

Van Eyck, Breughel, Jordaens – Meesterwerken uit Roemenië
Zaterdag 18 juni t/m zondag 9 oktober 2016

Vlaamse en Hollandse meesters uit de periode voor en na Jheronimus Bosch. De collectie van het Brukenthal Museum is aangelegd door Baron Samuel von Brukenthal (1721-1803) en bevat meesterwerken uit diverse Europese schilderscholen. Te zien zijn onder meer Jan van Eyck, Hans Memling, Marinus van Reymerswaele, Jacob Jordaens, David Teniers, Jan van Goyen, Leonaert Bramer en h. Samen met Jheronimus Bosch brachten zij de schilderkunst van de Lage Landen op het allerhoogste niveau. De meeste werken zijn niet eerder in Nederland tentoongesteld.

De terugkeer van de olifant
Zaterdag 29 oktober 2016 t/m zondag 29 januari 2017

Jheronimus Bosch vond al snel veel navolging in schilderijen, grafische reproducties en ook tapisserieën. De expositie toont 16de-eeuwse gravures, houtsneden én een nieuw, door Jan Fabre ontworpen wandtapijt geweven in het TextielMuseum. Het is een hedendaagse interpretatie van het verloren gegane wandtapijt De Strijdolifant. Dit tapijt maakte oorspronkelijk deel uit van een vijfdelige serie wandtapijten geweven naar schilderijen van Jheronimus Bosch. In samenwerking met het TextielMuseum Tilburg.

De Zeven Hoofdzonden: Gurt Swanenberg en Pieter Bruegel
Zaterdag 29 oktober 2016 t/m zondag 29 januari 2017

Het kunstwerk De Zeven Hoofdzonden is een inspiratiebron voor beeldend kunstenaar Gurt Swanenberg (’s-Hertogenbosch, 1976). Met een zeer fijn penseel beschildert hij dierlijke skeletten met waanzinnige details. Gravures van Pieter Brueghel de Oude, uitgegeven door Hieronymus Cock in 1558, worden in samenhang met het werk van Swanenberg getoond.

BRON: Persbericht Het Noordbrabants Museum

Lees ook:Groot overzicht Jan Fabre in Het Noordbrabants Museum
Lees ook:2016: het jaar van Bosch in Het Noordbrabants Museum
Lees ook:Het Noordbrabants Museum blijft in de ban van Bosch
Lees ook:Jan Fabre blaast De Strijdolifant van Bosch nieuw leven in
Lees ook:Lancering online ticketshop tentoonstelling Jheronimus Bosch komt er aan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>