Insteken, omslaan,… Breiwerk van Chanel tot Westwood in Kunsthal Rotterdam

01 – Christopher Dadey voor Sibling Sister by Sibling, The Natural Blonde, handgebreide trui met grote lussteek, rok en baret, A/W 2013 ©Christopher Dadey voor Sibling

De tentoonstelling ‘Insteken, omslaan,… Breiwerk van Chanel tot Westwood’ in de Kunsthal Rotterdam, toont een inspirerend overzicht van modebreiwerken uit de 20e en 21e eeuw. Meer dan 150 werken uit de roemrijke Engelse collectie van verzamelaarsechtpaar Mark en Cleo Butterfield zijn vanaf zaterdag 12 december te zien. Ruim honderd jaar aan breigeschiedenis passeert de revue met zeldzame ontwerpen die voor het eerst tentoongesteld worden. Van nostalgisch en romantisch tot rebels en ‘over the top’; het materiaal en de techniek van breien is een blijvende inspiratie voor ontwerpers.

Hoogtepunten zijn Chanels zeldzame vestpakken, gebreid zwemgoed uit de jaren dertig en vibrerende Missoni patronen uit verschillende decennia. Te zien zijn Edwardiaanse petticoats in rode en zwarte chevronstrepen, gehaakte avondjurken uit de jaren dertig van ‘Coco’ Chanel en conceptuele ontwerpen van Comme des Garçons en Julien MacDonald. Maar ook ontwerpen van Bill Gibb uit de jaren zeventig en latere, vernieuwende ontwerpen van Vivienne Westwood en van Sibling, dat met kasjmir twinsets in panterprint en speelse creaties, klassieke breigoedstijlen een twist geeft. De technische vernieuwing van het breien met de hand, naar machine en industrieel breien en de hernieuwde aandacht voor het ambacht van nu komen aan bod.

De breiwerken weerspiegelen bij uitstek de emancipatie van de vrouw in de 20e eeuw. Haar actievere levensstijl verandert haar houding ten opzichte van kleding en zij zoekt comfort in gebreide en gehaakte (onder)kleding. Deze sluit, in de vorm van modernistische twinsets,  bovendien aan bij de elegante mode uit de wereldsteden Parijs, Londen en New York. De tentoonstelling belicht onder meer de trend – vanuit noodzaak ontstaan – van het zelf maken en recyclen van gebreide kleding tijdens de Tweede Wereldoorlog en de invloed van Hollywoodsterren in de jaren ’40. Ook de grote modeontwerpers en kunstenaars komen aan bod, die vanaf de tweede helft van de 20e eeuw wollen en jersey stoffen omzetten in futuristische en virtuoze ontwerpen. Maar veel meer dan een historisch overzicht toont ‘Insteken, omslaan,…’ de passie die schuilgaat achter breiwerken.

De tentoonstelling is een samenwerking met het Fashion and Textile Museum, Londen.

BRON: Persbericht Kunsthal Rotterdam

Lees ook:Boodschappen bij de kunstsuper van Lucy Sparrow
Lees ook:Een Cirkel van Kleding
Lees ook:Stofontwerpen van Karel Appel in Gemeentemuseum Den Haag
Lees ook:Barbara Hepworth in het Kröller-Müller
Lees ook:Louise Bourgeois overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>