Kabinet en Rijksmuseum kopen samen twee Rembrandts

Het Rijksmuseum heeft de intentie om samen met het kabinet twee werken van Rembrandt aan te kopen. De twee partijen dragen ieder 80 miljoen euro bij aan de aankoop, wat de gezamenlijke som op 160 miljoen euro brengt. De twee werken zijn nu nog in handen van de rijke familie Rothschild. 

Het gaat om twee wereldberoemde portretten van Maarten Soolmans en Oopjen Coppit. Deze werken zijn geschilderd omstreeks 1634. Wereldwijd worden deze twee werken gezien als de broer en zus van de Nachtwacht.

Volgens minister van Cultuur Jet Bussemaker was het een kwestie van nu of nooit om de werken aan te schaffen. Zo verklaarde ze tegenover NPO Radio 1 dat de kans anders groot zou zijn dat een of andere oliesjeik de werken aan zou schaffen, waardoor ze nooit meer voor het publiek zichtbaar zouden zijn. Wanneer de koop doorgaat, zullen de werken een tour door Nederland maken, zodat iedereen de werken kan zien.

De bijdrage van 80 miljoen euro door het kabinet staat min of meer vast, voor de 80 miljoen euro die het Rijksmuseum gaat bijdragen wordt nog gezocht naar financiering. De Vereniging Rembrandt zal daarbij een bijdrage leveren. Het Rijksmuseum zal verder alles op alles zetten om de aankoop mogelijk te maken.

BRON: NOS

Lees ook:Rijksmuseum gaat op vrijdagavond open tijdens Late Rembrandt
Lees ook:Rijksmuseum lanceert mini-docu over Marten en Oopjen
Lees ook:Bekendmaking eerste resultaten samenwerkingsregeling musea
Lees ook:Kunstenaars bezetten Rijksmuseum
Lees ook:Rijksmuseum beleeft topjaar in 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>