Van Gogh Jaar is goed voor Van Gogh Museum

Wouter Venema legt de laatste hand aan zijn kunstwerk in ‘When I Give, I Give Myself’. Foto: Ernst van Deursen.

Het Van Gogh Jaar is goed voor het Van Gogh Museum. Dit jaar werd de 1 miljoenste bezoeker al op 23 juli ontvangen, vier weken eerder in vergelijking met vorig jaar. Ook ligt het bezoekersaantal beduidend hoger als voorgaande jaren. Alleen al in het eerste kwartaal bezochten 10% meer mensen het museum ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft het Van Gogh Museum bekend gemaakt. 

De wereldwijde belangstelling voor zijn werk en zijn leven, houdt Van Gogh actueel en relevant. “Dat merken wij dagelijks”, zegt Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum). “Het aantal cultuurliefhebbers dat ons museum bezoekt om meer te weten te komen over de collectie en het leven van Van Gogh, blijft indrukwekkend. Dat zet zich ook online voort. De response op onze lopende 125-vragen campagne bijvoorbeeld. Hierbij roepen we het publiek op om vragen te stellen over Van Gogh en zijn leven. Al in de eerste week van de campagne stroomden de vragen in groten getale binnen via onze online kanalen”.

Veel waardering is er ook voor de nieuwe presentatie van de Van Gogh-collectie, die te zien is sinds november vorig jaar en de geheel vernieuwde multimediatour. Naast de werken, is er in de nieuwe presentatie veel aandacht voor het leven van Van Gogh en de beeldvorming over hem. Rüger: “Uit het publieksonderzoek van NBTC-NIPO blijkt dat het algemeen oordeel over ons museum verder stijgt. Wat weer resulteert in een zeer grote bereidheid om een bezoek aan ons museum te promoten”. Mond-tot-mondreclame is, zo stelt ook Amsterdam Marketing, een van de belangrijkste ‘reclame-uitingen’.

Niet alleen de internationale cultuurliefhebber komt naar het Museumplein voor de werken van Van Gogh. Ook de Nederlanders – procentueel de grootste bezoekersgroep – (her)ontdekken Van Gogh bijvoorbeeld door middel van de lopende tentoonstelling When I Give, I Give Myself waarin 23 hedendaagse kunstenaars met hun persoonlijke reacties op brieven van Van Gogh laten zien hoe relevant en inspirerend de kunstenaar tot te dag van vandaag nog is. De deelnemende kunstenaars en schrijvers zijn: Eylem Aladogan, Maria Barnas, Michaël Borremans, Hafid Bouazza, Constant Dullaart, Jan Fabre, Alicia Framis, Ryan Gander, Arnon Grunberg, Christian Jankowski, Anish Kapoor, Job Koelewijn, Nicole Krauss, Yayoi Kusama, Gabriel Lester, Navid Nuur, Rory Pilgrim, Cheng Ran, Viviane Sassen, Pilvi Takala & Siri Baggerman, Simon van Til, Diego Tonus en Wouter Venema. Ze zijn afkomstig uit binnen- en buitenland, sommigen hebben een gevestigde reputatie, anderen staan aan het begin van hun carrière.

Het Van Gogh Museum zit momenteel in de afrondende fase van de bouw van een nieuwe entree. Op 4 september aanstaande wordt het transparante glazen entreegebouw feestelijk in gebruik genomen. Met de verplaatsing van de hoofdingang naar het Museumplein zal de beleving van een bezoek aan het Van Gogh Museum duidelijk verbeterd worden. Hiermee sluit het Van Gogh Museum de lange periode van verbouwingen aan het Museumplein af. Het nieuwe entreegebouw is vanaf 5 september open voor publiek, een paar weken later, op 25 september, opent de langverwachte tentoonstelling Munch : Van Gogh.

BRON: Persbericht Van Gogh Museum

Lees ook:Van Gogh Museum is klaar voor de nieuwe entree
Lees ook:Van Gogh Museum ontvangt miljoenste bezoeker
Lees ook:Zundertse corsobouwers vieren sterfdag Vincent van Gogh
Lees ook:Van Gogh Museum is blij met miljoenste bezoeker
Lees ook:Van Gogh Museum krijgt nieuwe entree

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>