Framing Vermeer in het Prinsenhof

Een 'still' uit Framing Vermeer van Menno Otten  CREDITS: Menno Otten via Museum Prinsenhof Delft

Een ‘still’ uit Framing Vermeer van Menno Otten CREDITS: Menno Otten via Museum Prinsenhof Delft

Tot en met  zondag 2 augustus is de video-installatie ‘Framing Vermeer by Menno Otten’ te zien in Museum Prinsenhof Delft. De presentatie van de installatie in de Kapittelzaal geeft de bezoeker de tijd om stil te staan en zo bewust de magie van het licht van Vermeer te ontdekken en te ervaren. 

In Delft werd het ‘Brieflezende meisje bij venster’ gecreëerd door Johannes Vermeer en in Delft komt ditzelfde meesterwerk drieënhalve eeuw later tot leven door videokunstenaar en filmmaker Menno Otten. Na zijn opleiding aan de Filmacademie ontwikkelde Otten een persoonlijke stijl op het gebied van documentaires en sinds 2013 richt hij zich op kunst-installaties en ‘levende schilderijen’.

In zijn installatie ‘Girl reading letter at an open window’ ‘vangt’ Otten het licht en door de vakkundige inzet van filmische middelen ontvouwt zich een mysterieus verhaal. Het brieflezende meisje staat gedurende 13 minuten in het middelpunt, maar alle aandacht gaat naar de rol van het licht. Schrijver en filmmaker Peter Delpeut toonde tijdens de opening van Framing Vermeer zijn bewondering voor het werk van Otten en diens ode aan Vermeer:“‘Framing Vermeer’ laat ons in een luttele dertien minuten de varianten van ochtendlicht naar avondlicht zien. Daarin zijn alle keuzes die het zonlicht Vermeer gaf vervat. Niet de mise-en-scène, niet het acteren of de houding van het model, maar het licht is de tovenaar”, aldus Delpeut.

‘Framing Vermeer’ wil volgens Delpeut niet zozeer een visie of een gedachte presenteren, maar een ervaring. En de manier waarop deze is gepresenteerd in Museum Prinsenhof Delft geeft het publiek die mogelijkheid: “De installatie heeft in het Prinsenhof een ruimte gekregen die uitnodigt tot contemplatie en verstilling. Installaties zoals deze geven de museumbezoeker de tijd terug. Om een installatie te bekijken moet je tot stilstand komen, even stil staan of gaan zitten, liefst de volle dertien minuten of gewoon nog een tweede keer.” Wanneer bezoekers de tijd nemen, ervaren ze het licht, door de ogen van Vermeer.

‘Framing Vermeer by Menno Otten’ is te zien in de Kapittelzaal van Museum Prinsenhof Delft.

BRON: Persbericht Museum Prinsenhof Delft

 

Lees ook:Het Straatje van Vermeer: echt of fantasie?
Lees ook:Museum Prinsenhof behaalt recordaantal bezoekers
Lees ook:Museum Prinsenhof Delft breekt records met Het straatje van Vermeer
Lees ook:Vermeer komt straks echt thuis in Delft
Lees ook:Delft ziet Het straatje van Vermeer met gemengde gevoelens gaan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>