Volg de restauratie van De Heilige Christophorus live!

01 Jheronimus Bosch, De heilige Christophorus, ca 1500. Olieverf op paneel, 123,5 x 83,0 x
5,2 cm. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Foto: Studio Tromp, Rotterdam.

Het vijf eeuwen oude schilderij ‘De heilige Christophorus’ van Jheronimus Bosch wordt in Museum Boijmans Van Beuningen voor het oog van de bezoeker gerestaureerd. Dit intrigerende proces is vanaf nu in het kader van de grote najaarstentoonstelling ‘De ontdekking van het dagelijks leven – van Bosch tot Bruegel’ te volgen. De restauratie duurt ongeveer 8 maanden.

Vervolgens reist in 2016 het paneel naar Den Bosch en Madrid voor de viering van het 500e sterfjaar van deze wereldberoemde schilder. ‘De heilige Christophorus’ wordt door experts unaniem aan Jheronimus Bosch toegeschreven en is één van de topstukken uit de collectie Nederland. Het paneel, geschilderd rond 1500, toont de reus Christophorus met Christus op zijn rug. Christophorus is de beschermheilige van de reizigers. Bosch signeerde het werk links onderin, uiterst ongebruikelijk in zijn tijd. Het restaureren bleek absoluut noodzakelijk om het paneel te behouden en om het volgend jaar te laten reizen naar de tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch. Visioenen van een genie’ in Het Noordbrabants Museum en het Museo Nacional del Prado in Madrid.

Het uiterst arbeidsintensieve restauratieproject in Museum Boijmans Van Beuningen is volop van start gegaan. Studio Annetje Boersma is gevraagd om samen met paneelspecialist Jean-Albert Glatigny het kostbare kunstwerk te restaureren. Boersma restaureerde voor het museum eerder onder meer ‘De Heilige Hieronymus’ (1618-1620) van Anthonie van Dijck en ‘De drie Maria’s aan het graf’ (1425-1435) van Jan van Eyck. In de komende maanden zullen de oude vernislagen en latere overschilderingen worden verwijderd en zal de opstaande verf worden vastgezet. Aan de achterzijde wordt de constructie van het hout onderzocht en verbeterd. Daarbij wordt en later ingezet stukje hout verwijderd. Tot slot wordt er een nieuwe vernislaag aangebracht.

De bezoeker kan tijdens deze publieke restauratie van alles leren over het restauratieproces en op ARTtube.nl verschijnt een video waarin restaurator Annetje Boersma en conservator Friso Lammertse ingaan op de restauratie. Zo biedt het museum zijn publiek alvast een voorproefje van wat het beoogt met het expertisecentrum in het Collectiegebouw: een kijkje achter de schermen bij het behoud van een kostbare en internationaal toonaangevende collectie.

BRON: Persbericht Museum Boijmans van Beuningen 

Lees ook:Videowedstrijd Boijmans Van Beuningen
Lees ook:Museum Boijmans van Beuningen verlengt Van Bosch tot Bruegel
Lees ook:Jeroen Bosch is niet te vermijden in 2016
Lees ook:Groot succes: 147.000 bezoekers voor Van Bosch tot Bruegel
Lees ook:Museum Boijmans Van Beuningen brengt zes panelen van Pieter Bruegel de Oude bij elkaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>