Joe Mangrum voltooit zijn zandstrooitapijten

De werken van Joe Mangrum zijn te zien in het Doe Museum CREDITS LOGO: Doe Museum

De New Yorker Joe Mangrum heeft de afgelopen dagen acht spectaculaire  zandstrooitapijten gemaakt  in Doe Museum Zuidlaren. In de zandschilderingen zijn het onderwaterleven te herkennen en symbolen uit oude culturen en de natuur. 

Magrum’s werk is bijzonder kleurig. Het zand dat hij gebruikt bevat veel zuiver silicium, waardoor de kleuren schitteren. Mangrum wil met zijn werk duidelijk maken dat het belangrijk is voor ons geluk om verbinding te ervaren met natuurlijke processen. Als een moderne monnik maakt Mangrum zijn werk, simpel door gekleurd zand uit te strooien met zijn hand. Mangrum werkte van Beijing tot San Francisco en maakte al 650 zandschilderijen.

De zandstrooikunst wordt wereldwijd beoefend. De Australische Aboriginals strooiden voorstellingen in het zand terwijl ze hun verhalen vertelden, datzelfde deden de Navajo Indianen in Amerika. Tibetaanse monniken maken tot op de dag van vandaag kleurige mandala’s en zowel in Drenthe als België wordt de zandstrooikunst in ere gehouden. Boerinnen strooiden prachtige patronen op de vloer als zandtapijt.

Doe Museum Prins Bernhardhoeve brengt een breed scala aan kunstvormen. Een constante is de  zandsculpturententoonstelling  over de geschiedenis van Drenthe gemaakt met 450.000 kilo zand. Daarnaast is er een prachtige  LEGO expositie te zien op 1.000 vierkante meter. Werk van Margot Brekelmans bestaande uit landschapsschilderijen en sculpturen van honden ‘Een wonderlijke woefse wandeling’, maken het expositieaanbod compleet. Voor alle  tentoonstellingen en activiteiten geldt dat de bezoeker ook zelf aan de slag kan. Bouwen in zand of met noppenbouwstenen, zelf schilderen of meedoen in het toneelstuk. Daarnaast is er een grote speelhal voor jong en oud, een gezellig terras met kwengel zandbak voor de kinderen.

Het museum is 1,6 hectare groot, het is zeer goed toegankelijk voor rolstoelen en er is een gezellig museumcafé. De zandtapijten worden tentoongesteld tot en met 30 oktober 2015.

BRON: Persbericht via Perssupport.nl

Lees ook:Zandstrooischilderijen Joe Mangrum in Doe Museum Zuidlaren
Lees ook:De Aardappeleters uit zand in Garderen
Lees ook:Museumtuin Drents Museum krijgt beelden Natasja Bennink
Lees ook:Kunst met zand in Zuidlaren
Lees ook:Kunstuitleen Assen krijgt nieuwe impuls

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>