Het verhaal van de afgietselwerkplaats

Een beeld van de afgietselwerkplaats in het Cuypershuis CREDITS: Cuypershuis

Naast de wisselexpositie “Een sieraad voor de stad” is in de projectruimte van het Cuypershuis een educatieve expositie genaamd ‘Afgietselwerkplaats’ ingericht. In een afgietselwerkplaats worden gipsafgietsels gemaakt, bedoeld als pedagogisch hulpmiddel voor de Academies en de Kunstscholen. In de 19e eeuw werden de afgietsels ook door musea gebruikt om buitenlandse kunststukken aan het publiek te tonen.

Het ambachtelijke proces van het kopiëren van (historische) kunstwerken voor musea en Kunstacademies wordt in deze werkplaats verteld. In een 19e-eeuwse kunstwerkplaats was gips namelijk hét materiaal waarin de in was of klei geboetseerde beelden of reliëfs werden afgegoten. Er werden door talrijke ateliers in Europa zeer veel portretten, borstbeelden en reliëfs gemodelleerd en in gips gegoten. Het vervaardigen van gipsen afgietsels was ook een belangrijk onderdeel voor de kunstwerkplaats van Pierre Cuypers en ook een zeer belangrijke bron van inkomsten. Het Rijksmuseum in Amsterdam, waar een Nationaal Gipsmuseum gevestigd zou worden naar het voorbeeld van dergelijke musea in Londen en Parijs, was bijvoorbeeld een belangrijke afnemer van deze gipsafgietsels.

Voor de productie van gipsen mallen en afgietsels viel het doek begin 20e eeuw. Verandering in de mode en plaatsgebrek maakten een einde aan de belangrijke gipsen (kunst)collecties. De afgietsels uit het Rijksmuseum werden in de jaren dertig van de 20e eeuw vernietigd. De talloze gipsvormen voor het teken- en boetseeronderwijs en de vele gipsen heiligenbeelden hebben de ‘Beeldenstorm’ van de jaren 60 niet overleefd. De ‘Afgietselwerkplaats’ in het Cuypershuis is samengesteld met medewerking van de Afgietselwerkplaats van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel. Deze werkplaats is tegenwoordig nog altijd zeer actief met hun productie en is naast Berlijn en Parijs één van de laatste overgebleven afgietselwerkplaatsen in Europa.

De expositie ‘Afgietselwerkplaats’ is nog te zien in het Cuypershuis tot en met 8 november 2015.

BRON: Persbericht Cuypershuis

 

Lees ook:Rijksmuseum van Oudheden verwerft zeldzaam Egyptisch reliëf
Lees ook:Een sieraad voor de stad Roermond
Lees ook:Roermond in de ban van het Cuypersweekend
Lees ook:Royalty ‘speuren’ in Design Derby Cuypershuis
Lees ook:De kinderen van het Rijksmuseum op een Kinderpostzegel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>