Young Stedelijk viert eerste verjaardag

Jana Euler, Analysemonster, 2014, olieverf op canvas, collectie Stedelijk Museum Amsterdam, courtesy Jana Euler en Cabinet, Londen

Het Stedelijk Museum vierde op 31 januari de eerste verjaardag van Young Stedelijk (YS). Het initiatief, dat op 24 januari 2014 gelanceerd werd, verbindt een nieuwe generatie cultuurliefhebbers (25-40 jaar) aan het Stedelijk. Young Stedelijk geeft onder meer jonge mensen de kans meer te leren over moderne en hedendaagse kunst en vormgeving.

Daarnaast moet Young Stedelijk gezien worden als een ontmoetingsplaats voor een mix van young professionals met verschillende achtergronden. Met hun contributie dragen de Young Stedelijk-leden bij aan speciale projecten van het Stedelijk Museum. Zo heeft het museum in 2014 twee werken kunnen aankopen van de jonge kunstenaar Jana Euler (Friedberg, Duitsland, 1982): Where comes the energy from 3 (2014) en Analysemonster (2014). Jana Euler studeerde in 2008 af van de Städelschule in Frankfurt. Ze behoort tot een generatie kunstenaars die volledig is opgegroeid met het internet als autonome realiteit. Eulers schilderijen, sculpturen en teksten draaien om vragen over onze identiteit – die tegenwoordig wordt gevormd door culturele, sociale en technologische invloeden. In haar werk reflecteert ze op het internettijdperk. Daarmee geeft ze de schilderkunst, die een grote traditie heeft in de collectie van het Stedelijk, een nieuwe betekenis. Daarnaast gaat ze in op genderspecifieke vragen en onderzoekt ze de rol van de kunstenaar in de maatschappij.

Young Stedelijk telt inmiddels 280 leden. De diverse achtergronden zijn duidelijk zichtbaar in het ledenbestand zoals ontwerpers, kunstenaars en acteurs maar ook advocaten, ondernemers en journalisten. De programmering in 2014 bestond onder meer uit de lanceringsavond met Daan Roosegaarde en een optreden van de Jeugd van Tegenwoordig, een bezoek aan de Frieze Art Fair in London, lezingen door verschillende Stedelijk-conservatoren en Young Stedelijk-leden Carolyn Drake en Frederieke Sanders, ‘gallery walks’ door Amsterdam en een evenement over mode en kunst met ontwerpers Borre Akkersdijk en Erik Frenken (Avelon).

Young Stedelijk-leden dragen met een contributie bij aan speciale projecten en aankopen van het Stedelijk Museum Amsterdam. Een lidmaatschap is er al vanaf 300 euro per jaar, maar voor kunstenaars geldt een speciaal tarief van 75 euro per jaar. Voor meer informatie over Young Stedelijk kun je terecht op www.stedelijk.nl/youngstedelijk.

BRON: PERSBERICHT Stedelijk

Lees ook:Pierre di Sciullo stijlt Stedelijk
Lees ook:Stedelijk Museum’s-Hertogenbosch presenteert Bosch Young Talent Show
Lees ook:Timo de Rijk is nieuwe directeur Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch
Lees ook:De collectie van Pieter en Marieke Sanders in het Stedelijk
Lees ook:Protest tegen ‘comapatiënt’ Stedelijk Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>