Winnaars Open Call ‘The Future of Fashion is Now’ zijn bekend

Winnaar Open Call ‘The Future of Fashion is Now’in Museum Boijmans Van Beuningen, categorie professionals: CORSAGE-STUDIO. Foto: Manuel Zeeman.

Op de slotdag van de succesvolle modetentoonstelling ‘The Future of Fashion is Now’ in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam zijn de winnaars van de Open Call bekendgemaakt. CORSAGE-STUDIO won in de categorie Professionals, Fatima Khan in de categorie Amateurs en de publieksprijs ging naar Jasna Rokegem.

CORSAGE-STUDIO won met ‘Hat-dresses’. Hat-dresses is gebaseerd op het uitvergroten van een hoed tot dusdanige proporties dat het evolueert tot kledingstuk. Met de outfit willen de ontwerpers een nieuwe betekenis aan het begrip ‘accessoire’ geven. Het resultaat is een collectie kledingstukken met een bijna dreigend uiterlijk: een collectie die uitnodigt tot discussie.

De winnaar in de categorie amateurs werd Fatima Khan. In haar ontwerp voerde zij het idee van minimalisme door tot in het productieproces, de hoeveelheid naaiwerk bleef tot een absoluut minimum beperkt. Zij onderzocht de weerslag daarvan op het kledingpatroon en daarmee op de vorm en het uiterlijk van het kledingstuk.

De jury prees de hoge kwaliteit van de inzendingen en merkte daarbij op dat de verschillen tussen amateurs en professionals vaak moeilijk te vinden waren. Zij waren getroffen door de originaliteit, de bijzondere vormen en de poëtische kwaliteiten van de winnende ontwerpen. De winnaar werd bekend gemaakt door Han Nefkens, die namens het Han Nefkens Fashion on the Edge-initiatief liet weten de winnaars met een geldbedrag van €2500 de mogelijkheid te geven een nieuw ontwerp te produceren. De stichting hoopt met dit gebaar een stimulans te vormen voor de getalenteerde jonge ontwerpers. Meer informatie over dit initiatief is te vinden op de website.

Gelijk met de bekendmaking van de winnaars is tevens een publieksprijs uitgereikt. Deze ging uit naar Jasna Rokegem. De publieksprijs werd bepaald door stemmen die het publiek via Facebook konden geven. In totaal werden 2.400 stemmen uitgebracht.

De Open Call maakte deel uit van het publieksprogramma van de tentoonstelling ‘The Future of Fashion is Now’, die tot en met 18 januari te zien was. De Open Call riep ontwerpers -zowel professionals als amateurs- op om zelf vorm te geven aan hun visie op de toekomst van de mode. Hierop stuurden 130 ontwerpers een (schets)ontwerp in, waaruit 14 werden geselecteerd voor een presentatie in de Kunst Studio, de educatieve ruimte van het museum. De Open Call werd georganiseerd in samenwerking met mediapartner Glamcult. In de jury namen plaats:Han Nefkens (Han Nefkens Fashionon the Edge), José Teunissen (gastconservator The Future of Fashion is Now), Antoine Peters (ontwerper), Rogier Vlaming (hoofdredacteur Glamcult), Ricarda Bigolin (ontwerper) en Johannes Offerhaus (student ArtEZ, winnaar van de modewedstrijd die Museum Boijmans Van Beuningen in 2009 organiseerde).

BRON: Persbericht Museum Boijmans van Beuningen

Lees ook:De mode van de toekomst
Lees ook:In de kerstvakantie naar Boijmans van Beuningen
Lees ook:Scouting voor Rotterdam designprijs is gestart
Lees ook:Winnen: twee kaarten voor The Future of Fashion is Now
Lees ook:Winnen met STOP AIDS NOW!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>