De keuze van de bezoekers: Mix, Match Museum

Bezoekers aan de Mix & Match in het Museum CREDITS: Mix Match Museum

Zes toonaangevende Nederlandse musea geven deze herfst het heft uit handen. Bezoekers mogen vanaf oktober 2014 op www.mixmatchmuseum.nl grasduinen in de collecties van het Amsterdam Museum, het Groninger Museum, het Kröller-Müller Museum in Otterlo, Museum Boerhaave in Leiden, Museum TwentseWelle in Enschede en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Uit een voorselectie van 300 objecten mogen bezoekers vervolgens zelf een expositie samenstellen.

Het thema rond de expositie luidt ‘fascinatie voor het moderne’. Er geldt slechts één voorwaarde: achter de keuze moet een goed verhaal zitten. Het mooie aan Mix Match Museum is dat de  meest originele tentoonstellingsvoorstellen daadwerkelijk uitgevoerd worden en vanaf de Museumweek 2015 (4-11 april) te zien zijn in de deelnemende musea. De kern van Mix Match Museum is een online platform waar de 300 objecten vanaf begin oktober in de etalage staan. Hier kan iedereen de exposities onder de handen van de deelnemers zien groeien. Conservatoren van de zes musea hebben ieder 50 items gekozen uit de eigen collectie, waaronder ook voorwerpen en kunstwerken die zelden of nooit voor publiek te zien zijn.

Door Mix Match Museum worden zes musea met elkaar verbonden die elk op hun eigen manier de Nederlandse rijkdom op het gebied
van beeldende kunst, geschiedenis, techniek en erfgoed laten zien. Samen vormen ze een dwarsdoorsnede van de Collectie Nederland. Uniek aan deze samenwerking is dat niet de musea zelf, maar bezoekers dwarsverbanden leggen tussen de collecties. Door deze vergaande vorm van publieksparticipatie komt de bezoeker bovendien voor even op de stoel van tentoonstellingsmakers te zitten. Hij of zij ervaart welke schatten deze museumprofessionals onder hun hoede hebben, en voor welke dilemma’s en beperkingen zij dagelijks komen te staan bij het presenteren van die vaak kwetsbare rijkdommen.

Mix Match Museum is een uitbreiding van het project Expose, dat het Kröller-Müller Museum in 2010 introduceerde. Mix Match Museum wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN.

Lees ook:Nationale Museumweek in de Mix Match
Lees ook:herman de vries in het Kröller-Müller
Lees ook:Vrouwen hoog in top-50 tekeningen
Lees ook:Democratie in het Kröller-Müller
Lees ook:Kröller-Müller ‘evacueert’ kunstwerken om heidebrand

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>