Louwman Museum: meer dan alleen auto’s

Leopoldo Metlicovits (1868-1944), “Mostra del ciclo e dell’automobile Milano” 1907, gedrukt door Ricordi te Milaan. Te zien in Louwman Museum.

Sinds begin deze maand is het Louwman Museum in Den Haag ook gratis te bezoeken met de Museumkaart. Het museum verwacht dat door acceptatie van de kaart nog meer mensen kennis komen maken met de prachtige collectie antieke en klassieke automobielen. Maar het Louwman Museum heeft meer te bieden dan automobielen. Zo beschikt het museum ook over een kunstcollectie, bestaande uit affiches, sculpturen, trofeeën en schilderijen.

Op de eerste etage van het Louwman Museum bevindt zich bijvoorbeeld de Kunstzaal. Hier worden onder meer de Art Nouveau en Art Deco reclameposters getoond, waardoor de producten van de auto-industrie eigenlijk tot kunst worden verheven. In een artikel op de website van het Louwman Museum wordt perfect uitgelicht waarom de auto-industrie en de affiche zo nauw met elkaar verweven zijn.

Naast deze kunstcollectie, die een bezoek an sich waard is aan het Louwman Museum,  toont de vaste collectie van het museum de geschiedenis van de automobiel. Je ziet auto’s in alle verschijningsvormen en uit alle tijdperken. Het Louwman Museum herbergt namelijk de oudste privécollectie automobielen in de wereld, een collectie bijeengebracht door twee generaties van de familie Louwman. De basis voor deze collectie werd reeds in 1934 gelegd. Inmiddels omvat de collectie ruim tweehonderdvijftig antieke en klassieke automobielen. Door kenners wordt de collectie beschouwd als één van de mooiste in de wereld.

 

Lees ook:Catawiki en Excellent Art bundelen krachten voor veiling werken Peter Donkersloot
Lees ook:Een Ode aan de Vrouw
Lees ook:De kunst van de auto vanuit een ander oogpunt
Lees ook:Karel Appel Foundation schenkt laat werk Appel aan Stedelijk
Lees ook:Kunst & Antiek Weekend Naarden 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>