De wereld van Vincent van Gogh door de ogen van de fotograaf

Emmy Andriesse, Man uit Arles, 1951-1952, © Universiteitsbibliotheek Leiden-Joost Elffers

Vincent van Gogh, met zijn prachtige schilderijen spreekt hij jong en oud aan. De prachtige scènes op zijn schilderijen spreken tot de verbeeldingen en laten je naar die streken verlangen. De fotografe Emmy Andriesse volgde haar ontdekkingsdrang naar de wereld van Van Gogh op en maakte vlak voor haar dood de fotoserie De wereld van Van Gogh.

Ze reisde af naar de Provence en Auvers-sur-Oise om met haar camera de onderwerpen die Van Gogh schilderde en tekende ruim zestig jaar na dato vast te leggen. Omdat dit jaar het 100e geboortejaar van Emmy Andriesse is (1914-1953), heeft het Van Gogh Museum besloten een expositie aan haar fotoserie te wijden. Het eerste deel van de tentoonstelling is gewijd aan deze prachtige foto’s, die in de geest van Van Gogh zijn gemaakt, maar bovenal Andriesses eigen stijl tonen. Ze tonen hoe Van Gogh na zijn dood nog steeds kunstenaars blijft inspireren.

In het tweede deel van de tentoonstelling zijn foto’s uit haar eerdere oeuvre te zien, waarin haar interesse in sociale onderwerpen naar voren komt. Net als Van Gogh wilde zij de gewone mens zo eerlijk en respectvol mogelijk vastleggen.Waar ze ook was fotografeerde zij mensen op straat: zij wist hen altijd treffend in een esthetische compositie te vangen. Zo krijgt de anonieme voorbijganger een eigen gezicht.

De expositie van Emmy Andriesse is te zien tot en met 5 oktober in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Lees ook:Stedelijk Museum ontvangt bijzonder stuk van Erik Andriesse
Lees ook:Van Gogh Museum ontvangt miljoenste bezoeker
Lees ook:Vooraankondiging: de ontdekking van Vincent van Gogh
Lees ook:Willem van Gogh opent Keukenhof 2015
Lees ook:Fotowedstrijd Mijn Vincent in Het Noordbrabants Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>