Rembrandt in zwart-wit in Gouda

Rembrandt in Zwart-Wit CREDITS: Museum Gouda

De expositie Rembrandt in Zwart-Wit heeft reeds vier verschillende musea aangedaan. Wat begon in Hoorn, Bergen op Zoom, Zutphen en Harlingen eindigt dit jaar in Gouda. In Gouda zal het accent liggen op de Bijbelse taferelen die Rembrandt op geheel eigen wijze verbeeldde. Beroemde etsen van Adam en Eva in het Paradijs, Abraham en zijn zoon Isaac, de Thuiskomst van de verloren zoon en vele andere zullen te zien zijn. 

Daarnaast zullen er ook diverse zelfportretten, gekke koppen van bedelaars en zwervers, muzikanten en ambachtslieden te zijn. In totaal zullen er honderd etsen van Rembrandt aanwezig zijn, afkomstig uit een particuliere collectie. De tentoonstelling biedt een unieke kans om in Gouda zo veel etsen van de wereldberoemde Rembrandt te zien. Er is veel gedaan om de etsen van Rembrandt voor een groot publiek toegankelijk en boeiend te maken. Zo krijgt de bezoeker een tablet mee, waarop de verzamelaar zelf de digitale gids is. Hij deelt zijn passie en kennis op die manier en brengt de kleine meesterwerken tot leven. Een speciale app helpt ook de jonge bezoekers de etsen van Rembrandt te ontdekken.

Naast de 100 etsen heeft Museum Gouda Goudse kunstenaars uitgenodigd te exposeren met werk geïnspireerd door Rembrandt. Dat is onder meer de fotograaf Hermen Buurman uit Gouda. Hij heeft naamgenoten in zwart-wit gefotografeerd en heeft, net als Rembrandt, gebruik gemaakt van het aanwezige daglicht. Verder zijn er Beeldbrieven aan Rembrandt van de Grafiek Coalitie Gouda te zien. Het thema van het Oude Testament vormde voor Cisca Poldervaart, Marion Smit en Rins Heidema van de Goudse Grafiek Coalitie aanleiding tot het maken van enkele ‘beeldbrieven aan Rembrandt’, waarbij de ongeëvenaarde etstechniek van de 17de eeuwse meester uitgangspunt is. Tot slot is er de Goudse kunstenaar Jan Mostert. Hij heeft een houten beeld ontworpen voor deze tentoonstelling, te zien in het Ruim.

De tentoonstelling is te zien vanaf 1 juli tot en met 5 oktober.

Lees ook:Weert krijgt Rembrandt op bezoek
Lees ook:De onbekende Rembrandt-collectie in boekvorm
Lees ook:Rembrandt te zien in spiegelbeeld
Lees ook:Museum Gouda toont Van Daubigny tot Weissenbruch
Lees ook:De grafiek van de kunstenaars

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>