Museum De Buitenplaats gaat voor ‘Schone Schijn, illusie in de kunst’

Bart Schoonenberg Old meets New CREDITS: Bart Schoonenberg

Museum De Buitenplaats in Eelde start op vrijdag 21 juni met een nieuwe expositie onder de naam ‘Schone Schijn, illusie in de kunst’. Deze expositie is vervolgens vanaf 22 juni te zien voor het grote publiek. Niets is wat het lijkt, als je denkt een stilleven te zien in olieverf op paneel, of een menselijk model in een bronzen brok. Hoe verder de wetenschap zich ontwikkelt, hoe meer kunstenaars worden uitgedaagd om mee te denken, bij te dragen of een alternatief te zetten tegenover nieuwe vondsten. Vaak zijn kunstenaars zelf wetenschappers. Deze tentoonstelling is dan ook ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen, en toont vier eeuwen ´spielerei´ met wetenschap in de beeldende kunst.

Spielereien van kunstenaars zien we tijdens de expositie vooral terug in stillevens, voor thuis aan de muur. In de 17e eeuw zijn deze enorm populair, en in de jaren ´80 van de 20e eeuw herwaarderen schilders als Matthijs Röling en Wout Muller deze erudiete vorm van spelen met wetenschap. In het Nijsinghhuis schilderen zij menselijke huid met doorschijnende olieverf, suggereren van stenen beelden in niet-bestaande nissen, schilderen marmeringen op stuc, omgeklapte perspectieven, noem maar op. Zij zijn het, die in het Nijsinghhuis door Henk van Os worden uitgenodigd om de grote wand in de Aula van het Academiegebouw in Groningen te komen beschilderen.

In de Museumzaal wordt hun werk aangevuld met dat van onder andere Bart Schoonenberg (illusionisme op metersgrote schaal) Marius van Dokkum (‘hedendaagse gouden eeuwer’ die humor in zijn werk legt), Ton de Laat (pure illusionist), Johan Scherft (driedimensionale schilderingen in verschillende technieken) en Nico Laan (anamorfosen in landschap, vastgelegd in fotografie, met hem plannen wij een installatie in de Museumtuin). De expositie toont een beeld van illusionisme in de beeldende kunst.

Lees ook:De Nacht van Kunst & Wetenschap in Groningen viert lustrum
Lees ook:Iris van Herpen in Centraal Museum Utrecht
Lees ook:Kleurenblinde kunstenaar hoort kleuren
Lees ook:4 juni Nacht van Kunst & Wetenschap in Groningen
Lees ook:Kunst Tiendaagse met een twist

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>