Groninger Museum krijgt miljoenengift uit erfenis

Overzicht Groninger Museum
FOTO Ralph Richter Groninger Museum

Het Groninger Museum heeft een miljoenengift gekregen van het overleden echtpaar De Marees van Swinderen. Dat meldt het NRC na een bevestiging van het Groninger Museum. Het museum wilde eigenlijk geen ruchtbaarheid geven aan de gift van het echtpaar, omdat een en ander nog in de afhandelingsfase zit. 

Daarnaast verklaarde het hoofd van de collectie Caspar Martens aan het NRC dat het echtpaar de publiciteit waarschijnlijk niet eens op prijs had gesteld, omdat zij dit ‘een boel gedoe’ vonden. Toch is de gift het vermelden waard, omdat het Groninger Museum slechts een paar keer eerder een gift van enkele miljoenen kreeg.

De totale gift van het echtpaar bestaat uit een omvangrijke zilver- en porseleincollectie, maar ook uit geld en onroerend goed. Voor het door geldgebrek geplaagde Groninger Museum is de gift dan ook zeer welkom. De totale waarde van de erfenis van het echtpaar ligt rond de drie miljoen euro. Overigens is ook de reden waarom het echtpaar De Marees van Swinderen hun erfenis ter beschikking stelde aan het museum noemenswaardig. Jonkheer Quirijn (Pieter Antoni) de Marees van Swinderen was van Groningse adel en overleed drie jaar geleden, op 89-jarige leeftijd. Jonkvrouw Ina Johanna de Marees van Swinderen-de Blocq van Scheltinga overleed dit jaar, op 24 april en was van Friese adel. Toen ze begin deze eeuw een bezoek brachten aan aan het Groninger Museum en in één van de vitrines zowel de geboortebeker van Quirijn zagen als ook de geboortebeker van Ina, ontstond bij hen de gedachte hun gehele bezit aan het museum na te laten.

Lees ook:Groninger Museum krijgt vervangende vaas van Groningse Schoolvereniging
Lees ook:Groninger Museum onderzoekt twistappel
Lees ook:Groninger Museum toont ‘voetbalheld’ Rutger III
Lees ook:Groninger Museum onthult nieuwe vaas Jaime Hayon
Lees ook:Echtpaar van Schaik schenkt kunstcollectie aan Museum Flehite

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>