Het Rijksmuseum kleurt Oranje

Bezoek van Juliana, koningin der Nederlanden, aan Artis te Amsterdam op 28 mei 1910 CREDITS: Rijksmuseum

Vanaf heden zijn 3.000 werken uit de collectie van het Rijksmuseum die te maken hebben met onze Oranje-geschiedenis online te bekijken. Het gaat om  schilderijen, prenten, tekeningen, foto’s en briefkaarten, maar ook om feesthoedjes voor een inhuldiging en stambomen van het Koninklijk Huis. De reden voor de digitalisering en ontsluiting is de viering van 200 jaar koninkrijk (2013-2015).

Er zijn portretten van ongeveer 150 Oranjes te zien: van Willem van Oranje tot aan Koning Willem-Alexander. Maar ook allerlei andere historische Oranje-gebeurtenissen zijn te bekijken en gratis te downloaden: van geboortes tot begrafenissen, van grote inhuldigingen tot aan het eerste bezoek van Prinses Juliana in dierentuin Artis in 1910. De basis voor deze bijzondere collectie werd in de 19de eeuw gelegd door de heer D. Franken, bankier en kunsthistoricus uit Amsterdam. Zijn collectie kwam in 1871 in het Rijksprentenkabinet terecht en werd daarna voortdurend aangevuld met nieuwe portretten op papier.

De 3.000 werken zijn te vinden via deze link.

Lees ook:Koningin Juliana in beeld
Lees ook:Redding Panorama Mesdag nabij
Lees ook:Mauritshuis in het Klokhuis
Lees ook:President Obama bezoekt Rijksmuseum
Lees ook:Zweeds koningspaar brengt bezoek aan Rijksmuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>